Welt am Sonntag gazetesinin haberine göre Almanya'da psikolojik rahatsızlıklar, istemeden erken emekliye ayrılmanın en önemli sebebi haline geldi. 2011 yılında düşük emeklilik maaşıyla erken emekli olmak için başvuran çalışanların yüzde 41'i depresyon, korku ya da psikolojik tükenmişlik nedeniyle emekliye ayrıldı. Alman Emeklilik Sigortası'nın (DRV) rakamlarına dayandırılan haberde bu oranın 2000 yılında yüzde 24, 2010 yılında ise yüzde 39 olduğu belirtildi.

İstatistiklere göre geçen yıl toplamda 73 bin 200 kişi psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle emekliye ayrıldı. Alman Emeklilik Sigortası'na göre çalışamaz duruma gelen ve erken emekli olan kadınların yüzde 48'i psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle emekli olurken bu oran erkeklerde yüzde 32 olarak kaydedildi. Sendikalar ve muhalif siyasetçiler ortaya çıkan sonucun işyerinde iş yükünün sürekli artmasından kaynaklandığını belirtiyor.

"İş yükü arttı"

Annelie Buntenbach

Alman Sendikalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Annelie Buntenbach “İş yerindeki stres ve telaşten kaynaklanan psikolojik rahatsızlıklar çalışanların sağlığını ve iş verimliliğini tehdit edecek boyutlara ulaştı” diye konuştu. Alman İşverenler Birliği (BDA) ise konu ile ilgili açıklamasında şunları kaydetti: "Psikolojik hastalıklar nedeniyle işe gelinmeyen günlerin ve erken emekliliklerin sayısının son yıllarda belirgin bir biçimde arttığı doğrudur. Ne var ki bu durum psikolojik rahatsızlık teşhislerinin daha fazla konulduğunu göstermektedir."

Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen ise bakanlığın işverenler, sendikalar, kaza sigortalarıyla birlikte personeli psikolojik rahatsızlıklardan korumak için program ve konseptler geliştireceğini ifade etti.DPA, EC/BK