2012- 2013 adli yılı açılış töreni valilik önündeki Atatürk Anıtı'nda yapıldı. Törene Zonguldak Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Kozan, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Gürbüz, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Neşe Kurt, Zonguldak Baro Başkanı avukat Kerem Ertem, hakim, savcı ve avukatlar katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenklerın konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Kozan, yargı sürecinde siyasetçilerin, aydınların ve hukukçuların görüşlerini açıklamalarının yargı tarafsızlığına ve bağımsızlığına gölge düşürdüğünü söyledi. Kozan, siyasetçi, aydın ve yazarları daha sorumlu davranması gerektiğini belirtti. Kozan, "Yargıya intikal etmiş soruşturma ve davalarla ilgili siyasetçilerin, aydınların, hukukçuların görüş ve kanaat açıklamaları, soruşturma ve davaların taraflarıymış gibi beyanatta bulunmaları yargı bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürmekte, toplumun adalete olan güvenini sarsmaktadır. Unutulmamalıdır ki yargıya intikal etmiş konularda soruşturma ve yargılama devam ederken düşünce ve kanaat açıklanmaz ilkesi çağdaş hukukun temel prensiplerindendir. Bu nedenle siyasetçileri aydınları yazarları ve toplumun tüm bireylerini daha sorumlu davranmaya çağırıyorum" dedi.

Baro Başkanı Kerem Ertem ise yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla yürürlüğe giren yargı paketlerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine uygunluk amaçladığını söyledi. Kanun değişikleriyle ceza ertelemelerine değinen Ertem, "Yargı paketleri, kanun değişiklikleriyle, bazı suçlara verilecek cezaların ertelenme sürelerini artırmış, adli kontrol mekanizmalarının uygulama alanını genişletmiş, tutuklama kararlarının gerekçelendirilmesini düzenlemiştir. Aslında Bu değişikliklerin yürürlüğe girmesi için kanun değişikliğine ihtiyaç bulunmamaktadır. Kanun değişiklikleriyle, hukukun değişmesini bekleyemeyiz" diye konuştu.



GG(DS/BT)