Alman, İspanyol ve Türk olmak üzere 3 firmadan oluşan DMP İş Otaklığı'nın üstlendiği projenin yüzde 95'i tamamlandı. DMP İş Ortaklığı Proje Müdürü Cengiz Türkel ile Proje Koordinatörü Ömer Özkan, dün Bahçelievler Mahallesi'nde bitme aşamasına gelen ve 22.9 milyon euroya mal olan tesiste inceleme yapan Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'e bilgi verdi.

Proje Müdürü Cengiz Türkel, şu anda denize menfezlerden dökülerek kirliliğe yol açan atık suların, sistem ile tesiste toplanıp biyolojik olarak arıtıldıktan sonra denizin 650 metre açığında 50 metre dibe deşarj edileceğini söyledi. Kanalizasyon arıtma projesi ile kentin daha temiz olacağını belirten Türkel, "Denizdeki kirliliğin de 1 yıl sonra tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Kentteki bütün sahillerde daha rahat denize girileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Türkel, sistem ile çamuru enerjiye dönüştürüp tesisin kendi enerji ihtiyacını karşılayacaklarını da kaydetti. Proje Koordinatörü Ömer Özkan da böyle bir tesisi Zonguldak'a kazandırdıkları için mutlu olduklarını söyledi.

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise tamamlandığında tesisin Türkiye'nin en modern tesislerinden biri olacağını ifade etti. Başkan Akdemir, "Modern tesiste sıfır hata ile atık sular derin deşarj ile kıyıdan 650 metre ileriye pompalanacak. Böylece denizimiz daha temiz olacak. Halkımız sahillerde gönül rahatlığıyla denize girip yüzebilecek" diye konuştu.



DS(EE/BT)