Dalyan Beldesi’ndeki İztuzu Palajı’nda görevli cankurtaran Ali Rıza Mercan, Boğazağzı Mevkii’nde, tel kafesle korunan yuvadan Caretta Caretta yavrularının çıktığını fark etti. Gündüzleri çok nadir yumurtadan çıkan ve içgüdüsel olarak denize yönelen kaplumbağaların, yakıcı güneş altında ölmelerini engellemek için harekete geçen Mercan, 6 yavruyu içi su dolu kovaya koydu.

"BUGÜNE KADAR HEP İNSAN KURTARDIM, BUGÜN DE DENİZ KAPLUMBAĞASI"

Kaplumbağaların yuvalarından gündüz çıkmasına çok şaşırdığını dile getiren Mercan, “Aslında gece veya sabaha karşı yumurtadan çıkıp denize ulaşırlar, gündüz çıkmaları çok nadir bir durum. Çok şanslılarmış, iyi ki ben gördüm. Eğer görmeseydim denize varıncaya kadar kumda sıcaktan kavrulup ölebilirlerdi. Bugüne kadar hep insan kurtardım, bugün de deniz kaplumbağası kurtardım. İnşallah hepsi yaşar” diye konuştu. Yavruların yuvadan çıkmasına tanık olan turistler Caretta Carettalara büyük ilgi gösterdi. Cep telefonlarıyla fotoğraflarını çekti.

YAVRULAR REHABİLİTASYON MERKEZİNE

Caretta Carettalar bir süre kalacakları DEKAMER’e bırakıldı. Merkezin Sorumlusu Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yakup Kaska, “Carettalar kum serinlediği zaman, sabaha karşı erken saatlerde yüzeye çıkar ve denize ulaşır. Bu çok nadir görülen bir durum. Bu yuvada da muhtemelen gece çıkış olmuştur, bu yavrularda yuvalarının üzerine gelen gölge veya ıslanma sonucunda kum belli bir serinliğe gelmiş olacak ki gündüz çıkmışlar. Biz onları Rehabilitasyon merkezimizde bir süre misafir edip uygun bir saatte denize göndereceğiz” dedi.