Kemalpaşa İlçesi’nde bir dershane, YGS’ye girecek öğrencilerini stresten uzaklaştırmak ve sınava motivasyonlarını artırmak amacıyla bir seminer düzenledi. Düzenlenen seminerde öğrenciler, dershane rehber öğretmeni Yılmaz Gedikli tarafından, sınav öncesi ve sınav sırasında yapmaları gerekenler konusunda eğlenceli bir şekilde bilgilendirildi. Gedikli, öğrencilere 1 Nisan Pazar günü yapılacak YGS’ye yaklaşık olarak 1 milyon 800 bin aday katılacağını ve sınav süresinin 160 dakika olduğunu hatırlattı.

SINAVDAN ÖNCEKİ GÜNLER YAPILMASI GEREKENLER

Gedikli, bu noktadan sonra yapılması gerekenlerin üç aşamalı olduğunu belirterek

sınav öncesi yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Sınava kadar olan sürede normal yaşantıya devam etmeli, şayet bugüne kadar uyku düzeni ve beslenme düzeni yok ise bugünden sonra da bunu düzenlemek yerine normal düzende devam etmeli. Son günlerde çıkmış YGS sorularını çözmeli, en son cuma günü YGS sorularını çözmeyi bırakıp, kendini sınava psikolojik olarak hazırlamalı. Sınav öncesinde sınavla ilgili ‘Şu kadar net yapmalıyım’, ‘Dakikada en az bir soru çözmeliyim’ gibi koşullar üretmeyin. Çünkü oluşturacağınız bu tür koşullar sınav sırasında olumsuz faktör haline gelebilir. Bunun yerine hangi testten başlayacağınıza ve nasıl bir strateji izleyeceğinize karar verin. Sınavdan önce http://ais.osym.gov.tr/ adresinden sınav giriş yerinizi çıkarıp gidip sınav yerinizi görün. Sınav günü trafiğin kalabalık olduğunu hesaplayarak sınav yerinize gidiş güzergahınızı önceden belirleyin. Sınava yakın günlerde yeme içme düzeninize dikkat edin. Özellikle sınavdan bir iki gün önce aşırı yağlı tuzlu baharatlı yiyecekler ile asitli içecekler tüketilmemeli. Sınav günü normal uyku saati kaç ise o saatte yatılıp yatağın yeri ve öğrencinin yatak odası daha rahat edebilir diye başka bir ortama taşınmamalı.”

"SINAV ÖNCESİ KİTAPÇIK KONTROL EDİLMELİ"

Yılmaz Gedikli, sınava girerken yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı:

“Kitapçığın sayfalarını ve sayfa numaralarının birbirini takip edip etmediğini kontrol edin. Soru kitapçığınızın üzerine adınızı, soyadınızı, T.C kimlik numaranızı ve sınav salon numaranızı yazmayı unutmayın. Size verilen cevap kağıdındaki soyadı, ad ve kimlik numaralarının size ait olup olmadığını kontrol edin. Bu bilgiler size ait değilse hiçbir işaretleme yapmadan salon başkanına haber verin.”

“SINAVA 2-3 DAKİKA GEÇ BAŞLAYIN”

Dershanenin rehber öğretmeni Yılmaz Gedikli, sınav sırasında yapılması gerekenleri de şöyle ifade etti:

“Sınava başlangıç saati olan 10.00’da değil de, 2 ya da 3 dakika gecikmeli başlayın. Bu esnada kitapçığı açmayıp, derin bir nefes alıp, iyice yoğunlaştıktan sonra başlayı. Tüm seçme sınavlarında ölçme değerlendirmenin bir kuralı olarak her test kendi içerisinde yüzde 10 çok kolay, yüzde 20 kolay, yüzde 40 normal, yüzde 20 zor, yüzde 10 çok zor soruları bulundurur. Bu nedenle tüm soruları doğru yanıtlayamamanın doğal olduğunu kabul edip, zorlandığınız sorularla karşılaştığınızda güveninizi kaybetmeyin. Soru kökü; olamaz, değildir gibi olumsuz ifadeler içerebilir. Zihnimiz hep olumlu soru türüne alışık olduğu için olumsuz ifadeyi fark edemeyebilirsiniz. Dikkatinizi çekmesi için soruda bu ifadelerin altını çizerek okuyun. Bir soruyu belirli bir süre geçtiği halde çözemiyorsanız soru üzerinde uğraşmayı bırakın. Testteki diğer soruların da aynı puan değerine sahip olduğunu düşünerek diğer sorulara yönelin. Kendinize ait özel kodlama tekniği geliştirin. Böylece hangi soruları yaptığınızı, atladığınız soruları ve hangi durumda boş bıraktığınızı görebilirsiniz. Örneğin; k:kesin doğru, ş:şüpheli, t: tekrar bak gibi…Tüm testler bittikten sonra turlama tekniğini kullanarak tekrar tüm soruları gözden geçirin, verilen süreyi sınav bitene kadar kulanın.Kodlamayı her sorudan sonra hemen yapmalısınız, bu sizin kısa süre de olsa dinlenmenizi sağlayacaktır.”

"DERİN BİR NEFES ALIN"

Sınavda kaygılanmanın olumsuz bir duygu olmadığını, normal bir insan davranışı olduğunu belirten Gedikli, 12 yıllık eğitimin karşılığı bir sınava bağlı gözüküyorken heyecan duymamanın mümkün olmadığını ancak yapılması gerekenin de strese sokan sorular olduğunda kitapçığı kapatıp, geriye yaslanıp, derince bir nefesi çekmek gerektiğini söyledi.

KALEM KIRIP, BALON PATLATTILAR

Öğrencilerin pür dikkat dinlediği Gedikli, daha sonra verdiği örnekler ve anlattığı hikayelerin ardından öğrencileri eğlenceli bir ortama çekti. Bütün öğrencilere kalem dağıtıldıktan sonra hepsinden stres atmaları için, ellerindeki kalemleri kırmalarını istedi. Öğrenciler toplu halde kalemleri kırıp havaya attı. Ardından da pasta kesildi. Şişirilen balonları üzerine oturarak patlatan öğrenciler, daha sonra da orkestranın çaldığı müzik eşliğinde öğretmenleri ile oynayarak eğlendi.

Dershane yöneticileri, sınava birkaç gün kala öğrencilerin sınav stresini atmaları, motive olmaları ve bu aşamadan sonra yapılması gerekenlerle ilgili bilgilenmeleri için bu organizasyonu yaptıklarını belirttiler.