Yozgat İl Av Komisyonu toplantısına katılan İlker İpek, av hayvanları arasında bulunan, yabani kuşlar sınıfında yer alan yeşil başlı ördeğin kuş gribi virüsüne karşı hem doğal dirençli, hem de taşıyıcı olduğunu bildirdi. İpek, "Avcılarımızdan bu hayvanı vurdukları yerde temizleyip, kalıntılarını gömmelerini istiyoruz" dedikten sonra, şu uyarıda bulundu:

"Evlerine getirip temizlerlerse, ortaya çıkacak kalıntılarda bulunan kuş gribi virüsü bir şekilde evcil hayvanlara bulaşabilir. Bu evcil hayvanlardan da insanlara geçebilir ve hastalık ortaya çıkabilir. Büyük bir risk söz konusu. Bu hastalık genellikle bu şekilde ortaya çıkıyor. O nedenle, avcılarımız yeşil başlı ördeği avladıktan sonra, avladıkları bölgede temizleyip, atıklarını da gömmeleri kuş gribinin yeniden gelmesini önlemesi açısından büyük önem taşımaktadır."

TİLKİ VE ÇAKAL AVI YASAK

Yozgat İl Av Komisyonu, Vali Necati Şentürk başkanlığında yaptığı toplantıda, Yozgat'ta avlanma yasaklarıyla ilgili kararlar ele alındı, ilçe komisyonlarının kararları gözden geçirildi. İl Genelinde tilki ve çakal avının yasaklandı. Yozgat Valisi Necati Şentürk, daha önceki yıllarda büyük katliamlar yapıldığı için tilki ve çakalın ilde popülasyonunun çok azaldığını, bu hayvanların avlanmasını il genelinde tamamen yasaklandığının altını çizdi. Vali Şentük, "Geceleri yola gidiyoruz, yoldan geliyoruz, bu yolculuklarda tilki veya çakal gibi hayvanlara çok nadir rastlıyoruz. Oysa Güneydoğu'da her 100 metrede muhakkak bir tilkiye veya başka bir yabani hayvana rastlarsınız" dedi.

AVCILIĞIN ETİĞİ VARDIR, HAYVANA KAÇMA ŞANSI VERECEKSİN

Vali Şentürk, gece bile avcılık yapıldığı yönünde bilgiler aldığını vurgulayarak, "Hayvana kaçma fırsatı vermiyorsunuz. Avcılığın da bir etiği vardır. Hayvana bir defa kaçma şansı vereceksin. Gece hayvan uyurken, kaçma şansı vermeden yapılan avcılık etik değildir" diye konuştu. Yozgat İl Av Komisyonunun aldığı karar, Bakanlığa iletilip, onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.



HG(AY/İD)