İlk olarak Clinton'un kaldığı otel önünde protesto eylemi yapmak isteyen grupla polis arasında arbede yaşandı. Öğrenci Kolektifleri adlı grubun üyeleri otel, pankart açarak otel önüne yürümek istedi. Otel çevresinde güvenlik önlemi alan polis, gruba izin vermedi. Bunun üzerine polisle eylemciler arasında arbede yaşandı. Bu sırada göstericilerden biri otele doğru yumurta fırlattı. Polisin otel önünden uzaklaştırdığı grup, bir süre oturma eylemi yaptı.

"YAN-KEE GO HOME"

İkinci eylem ise Taksim Meydanı'nda gerçekleşti. Türkçe ve İngilizce “Katil Clinton Ülkemizden Defol" yazılı pankart açan Halkın Kurtuluş Partisi üyesi yaklaşık 30 kişi, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol" sloganları attı. “Suriye halkı yalnız değildir", “Zafer direnen Arap halkının olacak", “Yan-kee Go Home" yazılı dövizler taşıyan grup adına basın açıklamasını okuyan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Genel Başkanı Pınar Akbina, “Bugün dünyanın baş haydudu kanlı zalim ABD'nin Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ülkemizde. Suriye'nin geleceğini, Esad sonrasını, maşaları, tetikçileriyle görüşmeye gelmiş. Ama biz bu ülkenin devrimcileri, yurtseverleri, demokratları, İkinci Kurtuluş Savaşçıları olarak bu insanlık düşmanına, halk düşmanına defol diyoruz" dedi. Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

POLİS GRUBUN ÖNÜNÜ KESTİ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşürken, görüşmenin yapıldığı Conrad Otel önünde ikinci kez protesto edildi. TKP üyesi bir grubun otele doğru yürüyüşü polisin hareketlenmesine neden oldu. Polis grubun önünü keserek otele yaklaşmasını engelledi. Bunun üzerine göstericiler otele yakın bir mesafede eylemlerini sürdürdü. Bu arada otel çevresindeki geniş güvenlik önlemleri dikkat çekiyor.

BEYZBOL SOPASI YERİNE KAZMA SAPI

Hillary Clinton’ın İstanbul’a gelerek temaslarda bulunmasını protesto eden Halkevleri üyesi grup ise Barack Obama’nın beyzbol sopasıyla çekilmiş fotoğrafına gönderme yapkı. Gruptakiler, “Obama, arkadaş olduğunu iddia eden Recep Tayyip Erdoğan ile elinde beyzbol sopası ile telefonla konuşan fotoğrafını servis etti. O fotoğrafı servis ederek nasıl bir mesaj verdi? Sopa ne anlama gelir? AKP tartışadursun. Biz de Hillary Clinton ve Ahmet Davutoğlu için birer kazma sapı hazırladık. Bu kazma saplarını Ortadoğu’daki politikalarından dolayı her iki dışişleri bakanına da gördüğümüz yerde vereceğiz” dedi.

“AKP SURİYE’YE MÜDAHALEYE KARIŞMAMALI”

Halkevleri üyesi yaklaşık 30 kişilik bir grup, İstanbul’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı ve Ak Parti Hükümeti’ni Galatasaray Lisesi önünde 13.00’ te üzerinde “Suriye’ye emperyalist müdahaleye, iç savaşa hayır! Hillary defol!” yazılı pankart ile protesto etti. Topluluk “Emperyalistler yenilecek direnen halklar kazanacak”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP" diye slogan attı. Halkevleri 1’inci Bölge Temsilcisi Hasan Pulat yaptığı basın açıklamasında, “AKP’nin emperyalizm işbirlikçisi, gerici-faşist siyasi çizgisinin bugün bize sunduğu şey onursuz bir dış politika eşliğinde ülkemizin bütün bölgeyle birlikte ateşe sürüklenmesidir. AKP’nin taşeronluk pespayeliğinde durum, yakın zamanda sopayla sembolleşmiştir. Obama ile de arkadaş olduğunu iddia eden Erdoğan ile elinde beyzbol sopası ile kendisi ile konuşan ve bunu basına servis eden Obama’ya başbakanın ‘One minute' dediğini duymadık. Biliyoruz ki, AKP’nin göbekten bağlı olduğu ABD ile ilişkilerde yapmacık da olsa kabadayılığa yer yok. AKP’nin emperyalizm işbirlikçisi politikalarla ülkemizi yangına sürüklemesine, Türkiye’nin Suriye’de kışkırtılan gerici iç savaşın operasyon üssüne dönüştürmesine, tampon bölge vb. olası askeri müdahale maceralarına heveslenmesine izin vermeyeceğiz. AKP iktidarı derhal Suriye’de emperyalizmin güdümlü politikalarla taşeronluk etmekten vazgeçmelidir. AKP iktidarı Suriye’ye yönelik herhangi bir askeri müdahaleye karışmamalı, bunu bir karar haline getirerek kamuoyu ile paylaşmalıdır” dedi.

ÖDP’LİLERE POLİS MÜDAHALESİ

Başbakan Erdoğan ile görüşmesi öncesi ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'u protesto eden grup ile polis arasında arbede çıktı. Dolmabahçe'de Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne doğru ilerleyen ÖDP'li grubun yolu polis tarafından kesildi. İlerleyişlerine izin verilmeyen grup üyeleri polise tekme ile saldırdı. Bunun üzerine polis gruba müdahale etti. Olaylar sırasında bir polis yaralandı, gruptaki 4 kişi de gözaltına alındı.

BEYZBOL SOPASI PROTESTOSU

Cumhuriyet Halk Partisi Beyoğlu İlçe Başkanlığı, ABD Başkanı Barack Obama’nın, başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile telefonla konuşurken çekildiği açıklanan beyzbol sopalı fotoğrafı ile hükümetin Suriye politikasını düzenlediği gösteri ile protesto etti.

Galatasaray Meydanı’nda 15.00’da toplanan yaklaşık 50 kişi, “Dün, çuval..! Bugün, sopa..! yarın..? Yaşasın tam bağımsız Türkiye” yazılı pankart açarak Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Topluluk yürüyüş sırasında, “Tayyip beyzbol oynasana”, “Tayyip Obama’ya one minute desene” diye slogan attı.

“DAVUTOĞLU’NU İSTİFAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Taksim Meydanı’nda CHP Beyoğlu İlçe Başkanı İnan Güney yaptığı açıklamada, "Hepimizin yakından takip ettiği üzere Türkiye olarak çok zor günler geçirmekteyiz. Bir yandan her gün içimizi acıtan, artık tahammül edemediğimiz şehit haberleri, bir yandan komşu ülkelerdeki kanlı gelişmeler. Askerlerimizin başına çuval geçirilmesiyle başlayan AKP hükümetinin Amerikan güdümündeki basiretsiz dış politikaları, bugün ne yazık ki beyzbol sopasıyla verilen mesajlarla devam etmektedir. Milli onurumuzu kıracak bu söylem ve eylemler, AKP hükümeti tarafından duyulmamakta, görülmemekte ve sineye çekilmektedir. ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ esasına dayanan dış politika anlayışımıza aykırı sonuçlar veren ilkesiz, tutarsız ve hayalci varsayımlara dayanan yaklaşımlarıyla ülkemizin güvenliğini tehlikeye atan, Türkiye Cumhuriyeti’nin bugüne kadar bünyesinde barındırdığı en çapsız Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu’nu biran önce istifaya çağırıyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından yürüyüş boyunca taşınan siyah karton üzerindeki maket beyzbol sopasının, Dolmabahçe’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a gönderileceği duyuruldu.

CLİNTON'UN KONVOYUNUN ÖNÜNE ATLADI

Adının Abdurrahman Keskin olduğu öğrenilen bir kişi ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un konvoyunun önüne atladı. Keskin gözaltına alınarak Beşiktaş Polis Merkezi'ne götürüldü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un görüşmesi saat 16.30'da sona erdi. 1 saat 40 dakika süren ve basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrası Clinton saat 16.35'te Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nden çıktı.

İsminin Abdurrahman Keskin olduğu öğrenilen kişi konvoyun ilerlediği sırada elindeki 'Yüce Türk millletinin Eli Sopalı Bay Obama'ya Cevabıdır. Yurtseverler adına Abdurrahman Keskin' başlıklı bir yazı ve Kur'an - ı Kerim ile kendini konvoyun önüne attı. Keskin'e korumalar ve Çevik Kuvvet ekipleri tarafından müdahale edildi. Keskin ardından, Çalışma Ofisi'nin yanında bulunan Çevik Kuvvet otobüsüne bindirildi. Bu sırada Keskin'in elinde taşıdığı yazı yere düştü. Keskin bir süre Çevik Kuvvet otobüsünden bekletildi. Ardından da bir polis aracına bindirilerek gözaltına alınarak Beşiktaş Polis Merkezi'ne götürüldü.

Clinton ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek üzere Tarabya'daki Huber Köşkü'ne geçti.

(BB)