Sinan Köroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli olduktan sonra İsrail ve Almanya’da uzmanlaştığı 'Krav Maga' adlı kendini savunma tekniğini, Balçova'da ortağıyla açtığı salonda meraklı kursiyerlerine öğretmeye başladı. Mesleklerinde her an çeşitli saldırılara uğrayan özellikle 112 personeli olmak üzere çok sayıda meslek grubundaki kişi de kendilerini korumak için spor merkezinin yolunu tuttu. Kadın, erkek, çeşitli yaş gruplarındaki onlarca kişiyle tek tek ilgilenip eğitimlerini veren Köroğlu, sabır olgusunun tükenmeye başladığı toplumda kendini savunmanın daha da öne çıktığını vurguladı. Köroğlu, şunları söyledi:

"Sağlık çalışanları başta olmak üzere sokakta her an saldırıya maruz kalabilecek meslek gruplarındaki meraklı kişilere eğitim veriyoruz. İletişim ve uzlaşının kültürünün eksik olduğu, sabır olgusunun neredeyse hiç olmadığı günümüz Türkiye’sinde hastasına yardıma gelen sağlık çalışanlarına, yangına müdahaleye gelen itfaiye ekiplerine saldırı neredeyse sıradanlaşmıştır. Nefsi müdafa kapsamında saldırı açık ve aleni hale geldiğinde her bireyin kendini koruma hakkı vardır. En doğal hakkıdır. Orantılı güç esas olmak kaydıyla saldırgana hamlelerini devam ettirme imkanı vermemek, saldırıyı başladığı yerde bitirerek en hızlı şekilde mahalden uzaklaşmak esastır."

SIRALI HAREKETLER İÇERMEZ

Tekniğin tanınmasıyla birlikte öğrenmek isteyenlerin çoğaldığını söyleyen Köroğlu, "Toplam 12 saatten oluşan eğitimimizin kapsamında, bıçaklı, sopalı ve ateşli silahlı saldırılara karşı kendini koruma, yanındakini koruma, araç içi ve dışı saldırılara karşı kendini ve yanındakileri koruma, beden dili, kitle içerisinde tehdit tespiti ve risk analizi var. Krav Maga bir spor değildir. Sıralı hareketleri içermez. Saldırıya karşı seri savunma hareketlerinden ibarettir. Basit anlamda herkesin yapabileceği kendini savunma hareketleridir. Herkesin her an sokakta başına bir olay gelebilir. Bu nedenle 7’den 70’e öğrenilmesinde fayda vardır" diye konuştu.

BASİT BİR TEKNİKLE YAŞAYABİLİRDİ

Antalya’da polis müdürünün saldırgan tarafından tabancayla vurularak şehit edilmesine de değinen Köroğlu, "Saldırgan çok kararlıydı ve elindeki silaha çok yaklaşılmıştı. Basit tekniklerle, kendi savunma yöntemleriyle saldırgan etkisiz hale getirilebilirdi. Krav Maga’daki gibi teknikler kullanılsa, daha bilinçli ve eğitimli olunsa böyle üzücü bir durum yaşanmazdı. Bu nedenle riskli mesleklerdeki personellerinden can güvenlikleri için daha profesyonel eğitimlere tabi tutulması gerekir" dedi.

DEZAVANTAJIMIZ SAHADA OLMAK

Kursa katılanlardan 112 personeli Demet Kalafat, "Merakla bu teknikleri öğreniyorum. Bizler 112 personeli olarak sürekli sahadayız. Gece gündüz ne olduğunu bilmediğimiz yerlere gidip vakalara müdahale ediyoruz. Bazen hasta yakınları agresif davranıp şiddet uygulayabiliyorlar. En azından kendimizi daha güvende hissetmek için bu eğitimleri alıyorum" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi çalışanı Ayfer Sönmez de "Kendimizi güven altına almamız için, tedbir amaçlı bu teknikleri öğreniyorum. İnşallah kullanma gereği doğmaz" diye konuştu.