7. Yatırım Danışma Konseyi toplantısı sonrasında bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısından önce kısa bir bilgilendirmede bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Bugün toplantıda konsey üyelerimiz, Türkiye'nin ekonomi istikrarını sürdürme politikalarının bir çok ekonomiye örnek olduğunu belirterek, bu durumun Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan gelen yatırım girişlerine de yansıdığını ifade ettiler. Nitekim gerek büyüme hızımız gerekse ülkemizdeki yatırımların artış hızı ve bu çalışmalar, gelişmeler bizim bu yöndeki çalışmalarımızı ispatlar niteliktedir. Kaydettiğimiz bu ilerlemeler yatırım ortamı iyileştirme anlamında gösterdiğimiz sürekli çabanın da tabi ki bir neticesi bir parçasıdır. Bu kapsamda toplantıda değerlendirmelerde bulunan konsey üyeleri, hükümetimiz tarafından yönetilen başarılı çalışmlardan duydukları memnuniyeti dile getirdiler" dedi.

EV ÖDEVİ


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB'nin en azından Avro bölgesinin tek bir vücut halinde hareket etmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Geçen hafta yapılan seçimler önemli. Özellikle Fransa ve Yunanistan'daki seçimlerden sonra bu ülkelerde uygulanacak politikalar son derece önemli. Biz diyoruz ki her ülke ev ödevini biliyor. O ülkelerin neler yapması gerektiği belli. Bugünü verimli bir toplantıyla tamamladık. 2004 yılından beri toplanan Yatırım Danışma Konseyi'nin Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi için hükümete görüşler veren çok önemli bir yapı haline geldi" dedi.


Babacan, "Bu açık tartışma ortamı her şeyin açıkça konuşulması sorunların çözümünün yarısı. Çünkü problemin farkına varmak, problemi bilmek ve çözme iradesini koymak işin yarısı. Diğer yarısı da uygulayıp sorunu çözmek işi bitirmek. Her toplantı sonrasında sonuç bildirgesi açıklanıyor. Bu bildirge üyelerin hükümete verdiği bir ev ödevidir" şeklinde konuştu. Ev ödevinin ne kadarının yapılıp yapılmadığını bir sonraki toplantı için hazırlanan ilerleme raporunda görüleceğini belirten Babacan, şunları söyledi:

"Son toplantıdan beri neler yapıp yapamadığımız ilerleme raporunda açıkça belli. Burada hem şeffaflığı, hem de hesap verebilme yükümlülüğünü hükümet olarak üstleniyoruz. Zaten konseyin başarılı olması ve benzer dünyadaki uygulamalara göre daha iyi işleyen mekanizma olmasının en önemli sebebi de bu. Süreklilik arz etmesi de forumun önemli başarılarından biri oldu. Avro bölgesinin içinden geçmekte olduğu dönem sadece Türkiye için değil tüm dünya için küresel ekonomi için son derece önemli. Yılbaşından bu yana epey bir çaba oldu. Bütün yapılanların uygulanması çok çok önemli. Uygulamalar da siyasi iradeye bağlı. Pek çok Avrupa ülkesi siyasi karar almakta büyük güçlük çekiyor, ya azınlık hükümetleri ya koalisyon hükümetleri, meclisleri hükümetler arasında uyumsuzluklar söz konusu. AB'nin en azından Avro bölgesinin bölgesinin tek bir vücut halinde hareket etmesi gerekiyor. Avro bölgesinde daha iyi bir dayanışmayı görmemiz gerekiyor."

"ZOR REFORMLARI ERTELEMEK FAYDA GETİRMİYOR"


Avrupa'da geçen hafta yapılan seçimlerden bahseden ve bu seçimlerin önemine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Babacan özellikle Fransa ve Yunanistan'daki seçimlerden sonra bu ülkelerde uygulanacak politikaların son derece önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Biz diyoruz ki her ülke ev ödevini biliyor. O ülkelerin neler yapması gerektiği belli. Bir siyasi retorik var, bir de işin özü var. İşin özünde nelerin gerektiği belli. Dolayısıyla zaten gecikmiş bu adımların bu ülkelerde atılması gerekiyor. Bazı ülkeler için mali uyum artık kaçınılmaz. Ben biraz ekonomiye ivme vereyim de şöyle kamu harcamasını biraz artırayım sonra döner borç sorununa bakarım deme lüksleri yok bazı ülkelerin. Acilen mali uyum adımlarını atmak zorundalar. Yine borcu az olan ya da çok olan ülkelerin hemen hemen çoğunda acil reform ihtiyacı var, yapısal reform ihtiyacı var. Bu yapısal reformlarında gecikmeksizin yerine getirilmesi gerekiyor. Reformlar deyince kulağa hoş geliyor ama içine baktığınız zaman iş gücü piyasayla ilgili reformlar var. Rekabet gücünü artırıcı reformlar var. Kimi ülkede rekabet gücünü artırma deyince biraz daha şirketlerin kendini yorması gerekecek. Ya da iş gücü piyasası reformu dediğiniz zaman, esneklik dediğiniz zaman kulağa hoş geliyor ama fiilen ne yapmaya çalışıyorlar diye baktığınız zaman kolay işe girmeler, kolay işten çıkmalar, emeklilik yaşları gibi pek çok zor konu var. Ama bu zor reformları ertelemek fayda getirmiyor. Tam tersine problemler daha büyüyor problemleri çözmek de zorlaşıyor."

"TÜM DÜNYAYA ÇOK OLUMSUZ ETKİLERİ OLUR"


Bugüne kadar AB ve Avro bölgesindeki gelişmelerin şöyle veya böyle bir çöküşü önleyecek şekilde götürülmüş olsa da bunun Türkiye ve dünya için kısa vadede bir problem oluşturmayacağını söyleyen Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ama herhangi bir ülkeyle ilgili bir komple çöküş söz konusu olması halinde bunun tüm dünyaya çok olumsuz etkileri olur. Dolayısıyla biz bir yandan tek tek ülkelere mali uyum, bütçe disiplini, reform diyoruz ama öte yandan Avro bölgesindeki dayanışmanın da çok çok güçlü olması lazım" dedi. Babacan, Avro bölgesinde bir ülkeyi alırken, kendi para biriminizi ülkelerle paylaşırken, aslında o ülkelere zımni garanti verdiğini belirterek, "O ülke zorluğu düşünce bana ne ben karışmam diyemezsiniz. Mutlaka ve mutlaka Avro bölgesi içinde iyi bir dayanışma gerekiyor ve Avro bölgesi ülkelerinin birbirine sahip çıkması gerekiyor. Aksi halde Avro bölgesindeki her hangi bir ülkenin çöküşünün maliyeti o ülkeyi kurtarmaktan çok daha zordur. O ülkeyi kurtarmak için ayıracağınız kaynağa bakın bir de o ülke çöktüğü zaman oluşturacağı maliyete bakın. Baştan o kaynağı ayırarak ülkeyi kurtarmakta fayda var."


Toplantıda sonuç bildirgesini okuyan Coca Cola CEO'su Muhtar Kent, önceki toplantıda, Hükümete, yatırım ortamı reform ajandasında öncelikli olarak yer verilmesi gereken bazı konularda tavsiyelerde bulunulduğu hatırlatı. Bu tavsiyelerin büyük ölçüde yerine getirildiğini kaydetti.

GÖ (TT) (FOTOĞRAF)