Kars’a 42 kilometre uzaklıktaki Ani Ören kentinin farklı bir güzelliği daha ortaya çıktı. Sınırı çizen Arpaçay Nehri kenarında kuşların, kayaların üzerine yaptığı yuvalardaki yavrularını beslemesi ilgiyle izleniyor. 

Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz, kuşların sayısının binleri aştığını ve gün boyu tam sınırda bu kuşların sesleriyle Anı Harabelerinin daha da güzelleştiğini söyledi. Harabelerin turizme kazandırılması için kuş varlığının da unutulmaması gerektiğini belirten Akçayöz, Türkiye ve Ermenistan’ı birbirinden ayıran Arpaçay Nehri’nin her iki tarafında da bu yuvalardan olduğunu ve çok da güzel bir tablonun ortaya çıktığını söyledi.

AĞIZLARIYLA HARÇ YAPIYORLAR

Kırlangıçların yuvalarını uçurum kenarlarına, bina veya avlu duvarlarına harç yapıştırarak yaptıklarını belirten Akçayöz şunları anlattı:

"Bu harcı elde ediş yöntemleri ise oldukça pratiktir. Öncelikle gagalarıyla çamur veya kil parçaları toplarlar ve bu inşaat malzemelerini yuvalarına taşırlar. Çamuru yapışkanımsı ağız salgılarıyla karıştırıp, uçurumun yüzeyine sürerler ve üstünde yuvarlak bir açıklık bırakarak düzgün bir çömlek şeklinde biçim verirler. Çömleğin içini yavrularının rahat etmesi için çim ve tüyle doldururlar. Uçurum kırlangıçları yuvalarını çoğunlukla sarkan bir kaya çıkıntısının altına inşa ederler. Bunun nedeni yağmur yağdığında çamurun yumuşayarak yuvayı yıkıp götürmemesi içindir."



BA(KS/COŞ)