Aradan geçen 13 yılda Yalova’nın deprem konusunda iyi bir sınav vermediği ortaya çıktı. Yalova'da deprem ardından orta hasarlı yaklaşık 800 binanın akıbeti bilinmiyor. Yalova Valiliği depremin yıldönümünde konu ile ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yapıyor. Çıkarılan 6 bin 306 sayılı Afet Riski Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve Yalova Valisi Esengül Civelek’in talimatı ile yapılacak çalışmalarla Yalova’nın deprem haritası bire bir çıkarılacak. Çalışma ile Yalova’nın yapı stoku belirlenecek, hasarlı binaların akıbeti ortaya çıkarılacak.

Yalova’da 1999 Marmara Depremi ardından en büyük hasarın olduğu Hacımehmet Ovası’nda hayat, TOKİ tarafından yapılan konutlarda devam ediyor. Burada oturanlar ise Hacımehmet Ovası’nın 'Ölüm Ovası’ olarak anılmasından dolayı tedirginlik yaşadığını söyledi. Son yıllarda inşaat sektörünün de gözdesi olan bölgede yüzlerce bina yükseliyor.

ACILAR İLK GÜNKÜ TAZELİĞİNDE

Geçen 13 yıla rağmen insanların deprem acısı hala tazeliğini koruyor. TOKİ Konutları'nda ikamet eden depremzede Kazım Güven, "Depremi unutmak mümkün mü? Depremin acılarının silineceğini de sanmıyorum. Her evde mutlaka bir acı var. Allah düşmanıma deprem acısı vermesin. Cebimdeki tüm parayı alsın da bir daha deprem göstermesin" dedi. Depremi yaşayan bir diğer vatandaş Hayrettin Pehlivanoğlu ise, "Deprem hiç unutulmadı. Hep aklımızda" diye konuştu.

YALOVA’DA DEPREMLE İLGİLİ ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU

Yalova Kent Konseyi Başkanı Ömer Fitoz depremle ilgili içerisinde bilimsel kesimden insanların da olduğu bir çalışma grubu oluşturduklarını söyledi. Başkan Fitoz, şöyle dedi:

"Yalova Kent Konseyi olarak depremle ilgili çalışma grubu oluşturduk. Bu grubun içerisinde bilim adamları da var. Depreme hazırlıkla ilgili neler yapılmalı, deprem öncesi ve anında neler yapılması gerekiyor bunlarla ilgili inceleme yapıyor. Mahalle afet gönüllüleri var. Onlarla da işbirliği içerisindeyiz. Muhtemel bir depremi en az hasarla atlatabilmek için çalışma yürütüyoruz. Depremin izleri silinmiş değil. Başbakanın da Van Depremi’nin ardından bir tamimi var. Hasarlı binaların yıkımı da söz konusu olduğunda bu konuda çalışmalar da hızlanacak."

"İYİ BİR SINAV VERDİĞİMİZİ SÖYLEYEMEYİZ"

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Ulukaya ise, deprem konusunda başarısız bir sınav dönemi geçirildiğini söyledi. Yalova’da 800 binanın akıbetinin tam olarak bilinmediğini söyleyen Müdür Ulukaya, şöyle konuştu:

"17 Ağustos, ülkemiz ve Yalova için büyük ibretler çıkarmamız gereken önemli ve acı bir deneyim. Bakanlığımız kurulana kadar 6306 Sayılı Afet Riski Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun çıkartılana kadar deprem için yeterince çalıştık demek mümkün değil. Yalova için de aynı durum söz konusu. Ülke olarak deprem konusunda iyi bir sınav verdiğimizi söyleyemeyiz. Orta hasarlı 800 bina yani yaklaşık 7 bin konutun akıbetini bilmemek bu konuda dersimize iyi çalışmadığımızı gösteriyor."

VALİNİN TALİMATI İLE TOPLANTI YAPILACAK

Konunun ciddiyetini hem ülke hem de Yalova’nın kavradığını da söyleyen Müdür Ulukaya, Yalova Valisi Esengül Civelek’in talimatı ile tüm belediye başkanlarıyla birlikte bir toplantı yapılacağını dile getirdi. Ulukaya, şöyle dedi:

"Toplantılar sonrasında çalışmalar müdürlüğümüz koordinesinde yürütülecek. Valinin hassasiyeti nedeniyle ilimize özel bir çalışma olacak. Bu konuda ülke genelinde Yalova bir ilki başlatacak. Belediyelerimizi bir fiil araziye yönlendirip, binaların durumunu tespit ettireceğiz. Can güvenlik riski taşıyan her bina yıkılacak. Bundan kaçış yok ancak mevzuatla tamamlanması gereken yönetmelikler var. Bayramdan sonra bu yönetmelikleri bekliyoruz."

"13 YILLIK SÜREÇTE DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY RANT"

Yalova Mimarlar Odası Başkanı Hakkı Gültekin ise yaptığı açıklamada Yalova’da deprem konusunda kontrol mekanizmasının daha sağlıklı olması için hep birlikte çalışılması gerektiğini belirtti. Binaların mimari ve statik projeleri konusunda belirli bir ilerleme kaydedildiğini de söyleyen Başkan Gültekin, deprem konusunda hala 'Atın ölümü arpadan olsun’ zihniyetinde olanlar bulunduğunu savundu. Gültekin, şöyle devam etti:

"Deprem acısını yaşamamış bir kısım müteahhitler rantlarını arttırmak için kanun ve yönetmelik tanımayarak ileride oluşabilecek bir depremde insanların sonlarını hazırlamakla meşguller. 13 yıllık süreçte değişmeyen tek şey rant. Bazı yerel yönetimler de ahbap-dost ilişkisi mantığı içinde bu olaylara göz yummaktadırlar. Mimarlar Odası üyeleri tasarımını yapmış olduğu binaların taşıyıcı sistemlerini yapan inşaat mühendisleri ile ortak çalışma gayreti içindeler. Zemin etüdü çalışmaları yapan jeoloji mühendislerinin de bilimsel veriler verdiğine inanıyoruz. Depremin bizi kontrol ettiği bir Yalova değil, bizlerin depremi kontrol ettiği bir Yalova istiyoruz."



SG(FK/İD)