Bahadır Özerdem / Mainz

Uzun yıllar Almanya'da yaşadıktan sonra Dersim'e kesin dönüş yaparak yerleşen Veli Yıldız tutuklandı. 

Dersim'in Pülmür ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Veli Yıldız, önceki gün akşam saatlerinde evi basılarak gözaltına alındı. Hakkında gizli tanık ifadesi olduğu belirtilen Yıldız, “örgüt üyeliği” iddiasıyla çıkarıldığı Tunceli Adliyesi’nde tutuklanarak Elazığ Cezaevine gönderildi.

Veli Yıldız Kimdir?

Avrupa'da ve Dersim'de „ Xale Hızır“ olarakta anılan Veli Yıldız, beyaz otantik elbiseleri ile Dersim'de baraj yapımı ve doğa kıyımına karşı düzenlenen eylemlerde en önde yer almasıyla dikkat çekmişti.

Sosyal medya üzerinden yoğun tepki gösterildi

Veli Yıldız için "Bu duyarlılığından dolayı zaten hedef haline getirilmişti. Bizim doğamıza, kutsallarımıza her zaman sahip çıkan, protestolarda en önde yeralan Veli Yıldız derhal bırakılmalıdır" diyen Dersim'li binlerce kişi sosyal medya üzerinde tepki gösterdiler. Veli Yıldız'ın tutuklanması Avrupa'da ve Türkiye'deki Alevi kurumları, Dersim dernekleri, inanç önderleri tarafından sert dille kınandı. Yıldız'ın derhal serbest bırakılması istendi.

"İnancımın yolunu sürdüm. Adaletsizliğe kurban gittim"

Dün Tunceli Adliyesinde mahkemeye çıkarılan ve „ gizli tanik“ ifadesi ile tutuklanan Veli Yıldız, avukatı aracılığı ile cezaevinden gönderdiği açıklamada şöyle dedi;

„..“Biz Hızır’ın torunlarıyız. Atalarımız da haksızlık kurbanı olup Elazığ cezaevlerinde yattı. Biz de haksızlığın kurbanı olduk. Hiçbir insana zarar vermedim, hiçbir canlıya zarar vermedim. Herkese kapımı açtım, iyilik yaptım. İnancımın yolunu sürdüm. Adaletsizliğe kurban gittim...“