Biga İlçesi’ne bağlı Sinekçi, Koruoba, Hacıpehlivan, Pekmezli ve Güvenmalan köylerinde dün saat 07.30’da başlayan ve metrekareye bir saatte 110 kilogram yağış bırakan sağanağın yarattığı selin bilançosu ortaya çıkmaya başladı. Sel sularının çekilmeye başlamasının ardından Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, bölgeye gitti. Tuna ilk olarak Koruoba Köyü’nde sele kapılarak yaşamını yitiren Fatma Metin’in (82) doğum yeri Lapseki İlçesi’nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Fatma Metin, Gazi Süleymanpaşa Camii’nde öğlende kılınan cenaze naması sonrası ilçe mezarlığında toprağa verildi.

SULARA KAPILAN GENÇ KIZ ARANIYOR

Vali Tuna cenaze töreninin ardından incelemelerine selin vurduğu köylerden Sinekçi’den başladı. Köy girişinde, sel sularına kapılarak kaybolan ve halen bulunamayan 20 yaşındaki Tülay Türe’nin evinin önüne gelerek yaşananlarla ilgili bilgi aldı. Tuna, Hacıpehlivan Köyü’ndeki incelemelerin ardından selin en çok zarara uğrattığı Koruoba Köyü’ne geldi. Köy meydanının halen çamur deryası olması nedeniyle kendisine verilen çizmeleri giyerek incelemelerine başlayan Vali Tuna, gördüğü manzara karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Yaşanan doğa felaketinde bir ağaç gövdesine tutunarak hayatta kaldığını anlatan Hatice Eren, "Sel birden geldi ve evin içi su doldu. Ben de dışarıya çıkmak zorunda kaldım. Evin önünde suların getirdiği bir ağaca tutunup, sarılarak sürüklenmekten kurtuldum. Eğer o ağaç olmasaydı. Ben mümkün değil şuan yaşamıyordum" diye konuştu.

VALİ ŞAŞKINLIĞINI GİZLEYEMEDİ

Köyün içinden geçen dere yatağında bir süre yürüyüp hasar gören evleri şaşkın bakışlarla izleyen Vali Tuna’nın yanına gelen köylülerden Şuayip Ürütürk ise gözyaşlarına boğuldu. Uzun bir süre konuşamayan Ürütürk’ü, elini omzuna atan Vali Tuna teselli etmeye çalıştı. Ürütürk, sel sırasında dereye yakın bölgedeki ahırının yıkıldığı ve iki ineğinin telef olduğunu ağlayarak anlattı.

VALİ: OLAĞAN ÜSTÜ BİR DURUM YAPILACAK BİR ŞEY YOKTU

İncelemelerin ardından açıklama yapan Vali Tuna, felaketin çok sıra dışı, çok alışılmamış, olağanüstü bir durum olduğunu ve karşısında çok fazla da yapacak bir şey bulunmadığını söyledi. Vali tuna, "Yine de kısa sürdüğü için şükrediyoruz. Bu kadar zayiatla bunu atlatabildiğimiz için. Ama buradan çıkarılması gereken dersler var. Bunu görüyoruz" ifadelerini kullandı. Gerekli önlemlerin alınacağını da dile getiren Tuna şöyle konuştu:

"Bir an önce uygun bir yere gölet yapılması lazım ve yukarıdan gelecek suyun orada tutulması gerekli. Böylece bir taraftan suyu kullanma imkanı da sağlanmış olacak. Hem de böyle bir felakete karşı çok etkili bir önlem almış olacağız. Menfezler dar, bunları genişletmenin yoluna bakacağız. Dere ıslahı yapacağız. Vatandaşlarımız da üzerine düşeni yapacak. Çok fazla doğayı tahrip etmeyecekler. Yoksa doğa fırsatını buldu mu, bizden kat kat fazlasıyla intikamını alıyor. Ben vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Her şekilde yaralarını en kısa zamanda sarmaya çalışacağız. Bu kadarla atlattığımız için şükrediyoruz. Tabiki iki kaybımız var. Bunlarla ilgili de üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Biga’mıza, Çanakkale’mize geçmiş olsun."

Vali Tuna, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, Biga Kaymakamı Fatih Genel ve çok sayıda bürokratla selden zarar gören diğer köylerde de incelemelerde bulundu.



BG(İÖ/COŞ)