Malatya Valisi Ulvi Saran, özürlülere yönelik kurs merkezinin açılışı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Vali Saran, yıkımla ilgili değerlendirme yapmak için Belediye ve Emniyet yetkilileriyle bir araya geleceklerini belirtti. Vali Saran, mezarlıkta yapılan yapının kilise olmadığını söyledi. "Neticede orada bir din mensuplarının vefat eden yakınlarının mezarları var. Dolayısıyla mezarların bulunduğu yerde dini vecibelerinin yerine getirilmesi gereken bazı yükümlüklere cevap verecek bir takım ünitelerin olması gayet doğal" dedi. 

Ermeni Mezarlığı’ndaki inşaat sırasında imar planı kriterlerini aşan bazı noktalar olduğunu ve bunun yıkılması ile ilgili bir uygulama yapılması gerektiğini vurgulayan Vali Saran, şöyle devam etti:

"Sanıyorum onu aşan bir sonuç ortaya çıktı. Dolayısıyla yükümlülük belediyeye ait olduğu için yerine getirilirken bir miktar mevzuatın gerektirdiği ölçünün dışına taşınması belki bir uygulama sorunu olarak ortaya çıkmıştır. Bunu değerlendireceğiz, eğer mevzuata aykırı yapılaşmanın dışındaki bunu aşan bir durum varsa bunun telafisi için gerekeni yapacağız."

Vali Ulvi Saran, Ermeni Mezarlığı’ndaki yıkımla ilgili Valiliğin ilgisisi olmadığını belirterek, "Sadece mevzuata uygun yerine getirilmesi konusunda değerlendirmenin yapıldığı sırada mevzuata aykırı bir yön varsa onu telefi edilmesi ve giderilmesi için değerlendirmemiz oldu. Ama uygulamada bu tür sorunlar olabilir" diye konuştu.

Olayın ortaya çıkması ardından Belediye yazılı açıklama yapmış ve yıkımın ekipler arasındaki iletişim kopukluğu nedeniyle yanlışlıkla meydana geldiği açıklanmıştı. Ayrıca yanlış yıkım yapan ekipler hakkında da idari soruşturma başlatıldığı bildirilmişti.

BDP'Lİ TUNCEL: 'YIKIMI KINIYORUZ'

Parti çalışması için Malatya’ya gelen BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında Ermeni Mezarlığı’nda yapılan yıkımı kınadıklarını söyledi. Tuncel, belediyenin yapmış olduğu ‘Yanlış yıktık’ açıklamasının kabul edilemez olduğunu, bunun izahının olmadığını söyledi. Bu yıkımla Ermeni halkının yaralandığını belirten Tuncel, "Hrant Dink Davası'nın Türkiye kamuoyununda bu kadar tartışıldığı bir dönemde, Ermeni yurttaşlarımıza yapılan ayrımcılığın tartışıldığı bir dönemde Malatya’da böyle bir olayın oluşu kabul edilemez" dedi.

Tuncel, Belediye Başkanı’nın yıkılan yeri yeniden yapacağız açıklamasının bu olayı bertaraf etmeyeceğini, Ermeni yurttaşlardan özür dilenmesi gerektiğini söyledi.



MP(MP/İD)