Turizm Haftası etkinlikleri Şanlıurfa İl Kültür Turizm Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törenle başladı.

Törene Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma, Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı, Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Mutlu, İl Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız ile vatandaşlar katıldı.

Törenin açılışında konuşan Vali Celalettin Güvenç, dünyada artık ülkelerin turizmden çok önemli gelirler elde ettiğini, turizmin hizmet sektöründe istihdamın önemli bir kısmını karşıladığını belirtti. Bu yönde ciddi bir ekonominin varlığına işaret eden Vali Güvenç, sektörler arasında turizmin önde yer aldığını söyledi. Kültür ve turizm konusunda Şanlıurfa ile ilgili birçok çalışmayı bir arada yaptıklarını belirten Vali Celalettin Güvenç, özellikle turizm amaçlı yolları tamamlayacaklarını kaydetti.

Şanlıurfa'nın sadece Türkiye'nin değil dünya bakımından da önemli bir kültür mirasına sahip olduğuna inandığını kaydeden Vali Güvenç şunları söyledi:

"Urfa, Hz. İbrahim'iyle, mozaikleriyle, Göbeklitepe'siyle, Harran'ıyla, Bazda Mağaraları'yla, Şuayip Şehri'yle bir inanç ve kültür merkezidir. Bunun bir ekonomik değer olduğunu, ilimizin önünü açacak bir alan olduğunu görüyor ve bu alanda çalışıyoruz. Şanlıurfa'yı kültür ve inanç turizminin merkezi yapmak istiyoruz. Bunun için komple bir çalışma içerisine gireceğiz. Sahip olduğumuz bu zenginliğin farkına vardığımız zaman, eksiklerimizi giderirsek turizm gelirimi, istihdam ve ticaretimizi ona katlarız."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma, Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı da, Turizm Haftası etkinliklerinin bu yıl 36'ncısının düzenlendiğini belirtti. Türkiye'de hemen hemen her ilin kültür ve turizm alanında kendine has potansiyelinin bulunduğunu söyleyen Ahmet Arı şöyle dedi:

"Bakanlığımız 2023 stratejisini belirledi. Buna göre Şanlıurfa'da 5 marka şehirden biri. Ülkemizde ekonomik girdiler arasında en önemli kaynaklardan biri turizm geliridir. Turizm alanında 10 yıllık süreç içinde yaşanan ilerleme yadsınamayacak ölçüdedir. Bu alanda yüzde 200'lere varan artışlar görüyoruz. Turizmden elde edilen gelir ve gelen turist sayısındaki artış hedeflerimizin çok üstüne çıkmıştır. 2011 yılında 30 milyon turist hedefi 32 milyona, turizm geliri 20 milyar doların üzerine çıkmıştır."

Konuşmaların ardından Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve beraberindekiler etkinliğe katılan vatandaşlara kültür seti hediye etti. Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından, vatandaşlar kendilerine tahsis edilen araçlarla kentin tarihi ve kültürel mekanlarına yönelik geziye katıldı.



DHA(HK/COŞ)