Vali Celalettin Güvenç, sulama konusunda yaşanan sıkıntıları görmek ve çözüm yolu bulmak için DSİ Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz ile birlikte, Suriye sınırındaki Akçakale ve Harran ilçelerinde bulunan 19 sulama kanalında incelemelerde bulundu. Gezi boyunca çiftçileri dinleyen ve sulama birliği başkanları ile konuşan Vali Güvenç, bölgede etkili olan su sıkıntısını çiftçilerin kendi yöntemleriyle çözmek yerine, DSİ Bölge Müdürlüğü'ne başvurmaları gerektiğini anlattı.

Kanalların kırılıp, önüne engeller konulduğunu ve birçok arazinin bu nedenle sulanamadığını söyleyen Vali Güvenç, "Bu tür olumsuz davranışlar nedeniyle daha ileride su bekleyen çiftçi ve sulama birliklerinin ürünleri maalesef kuruyor. Suriye sınırında bulunan Cullap Deresi'nden saniye 33 metreküp su akıyor. Bunun en az 23 metreküplük bölümü Harran ve Urfa ovalarından sulama artığı olarak akan sulardır. Bu su ile 200 bin dekar araziyi sulayabiliriz. Susuzluktan pamuklarımız kurumaktadır. Bunu çiftçilerimizin, sulama birliklerimizin vicdanına, takdirine bırakıyorum. DSİ denetim elemanlarını, jandarma ve kaymakamları göreve davet ediyorum" dedi.

SUYU KULLANIRKEN İNSAFLI OLUN

Yaptığı incelemeler sırasında tarlaların yanlış yöntemlerle sulandığına şahit olduğuna da değinen Vali Güvenç, suyun insaflı kullanılması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Burada en büyük görev sulama birlikleri ile çiftçilerimize düşüyor. Suyu kullanırken insaf edecekler, diğer çiftçileri düşünecekler. Şimdi burada 200 bin dekar alanı sulayacak suyu, çamur olarak Suriye'ye gönderiyoruz. Biz denetimimizi iyi yapacağız. Kapalı sulamaya geçmek için herkes üzerine düşeni yapacak. Sulama birlikleri de yer altı kapalı sulama sistemine geçenlere fiyat avantajı sağlayacak. Bu tablo bize yakışmıyor. Bir yerde pamuğumuz kuruyor, vatandaşımız orada çile çekiyor; burada ise suyumuz boşa akıyor. Bunu milletin takdirine bırakıyor, herkesi göreve davet ediyorum."



(HK/AAA)