İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, çöken Çaycuma Köprüsü ile ilgili ikinci raporu açıkladı. Yrd. Doç. Dr. Kaptan raporunda, olayın üzerinden 4 gün geçmesine rağmen çöken bölümün kaldırılması ve kayıpların bulunması ile ilgili polis su altı arama kurtarma ekipleri dışında yeterli ve kaydadeğer bir çalışma yapılmadığı ileri sürdü. Yrd. Doç. Dr. Kaptan, "Basit bir metal dedektörün dahi kullanılmaya başlanması 4'üncü günde gerçekleşmiştir" dedi.

YENİ KÖPRÜNÜN AYAKLARINDA HASAR OLUŞTU

Bentlerin kısmi olarak yıkılması sonucu suyun akışının değişken davrandığını ve yeni köprünün ayaklarını dövmeye başladığını ifade eden Yard. Doç. Dr. Kaptan, "Yeni yapılan köprünün ayaklarının altındaki ilk döşeme kısmında, çöken köprünün çarpması sonucu kopmalar meydana gelmiştir. Bu kısımların acil olarak onarılması gerekmektedir" diye konuştu.

70 SANTİMLİK İLAVE YOLUN AĞIRLIĞI 2 BİN TON

Son onarım sırasında köprünün mevcut yolunun üstüne konulan ilave 70 santimlik döşemenin yarattığı ağırlığın da köprünün çökmesinde etken olduğunu kaydeden Yard Doç. Dr. Kaptan şunları söyledi:

"Köprünün 30 santim kalınlığındaki yolunun üstüne, onarım adı altında 70 santimetre ilave yol eklenmiştir. Bütün köprü boyunca eklenen bu yol, yaklaşık 2 bin ton ağırlığındadır. Köprü kendi ağırlığını bütün aşınma, yorulma etkenleri altında zor taşırken, yükü taşıyan kolonlarda ve temellerde hiçbir güçlendirme yapmadan ilave yük konulması köprünün çökmesini hızlandırmış ve bugün yaşanılan faciaya yol açmıştır. Ayrıca  köprünün yaşlanmış, beton ve demirden oluşan malzemelerinin yıpranmış olması, su ve su ile sürüklenen çakılların köprü ayaklarını sürekli yıpratması, yapıldığı yıllara kıyasla artan trafik yükü köprünün yıkılmasına neden olmuştur."

FİLYOS 2 KÖPRÜSÜ İÇİN UYARI

Yard. Doç. Dr. Kaptan raporunda, çöken Çaycuma Köprüsü'nün yaklaşık 8 kilometre uzağındaki Filyos 2 Köprüsü'nde yaptığı tespitlere de yer verdi. Yard. Doç. Dr. Kaptan, köprüyle ilgili şu uyarıları yaptı:

"Köprü ayaklarını oluşturan kolonlarda hatalı inşaat, zamanla gerçekleşen oturmalar nedeniyle kaymalar, deformasyonlar, düşey halden kaçıklıklar mevcuttur. Kolonlarda her ayakta farklı bir yapı görülmektedir. Her kolon ayağı, birbirinden farklıdır. Bazılarında ara kirişler mevcutken, bazılarında bu hiç bulunmamakta, bazılarında ise sadece betonla yapılan birbirine bağlanma işlemi görülmektedir. Yolu oluşturan tabliyelerin birleşme yerlerindeki betonlar dökülmüş, demirler açığa çıkmış ve paslanmıştır. Tabliyeler rahat hareket etsin diye yapılan dilatasyonlar (iki tabliye arasındaki boşluk) zamanla kapanmış ve hareket özelliğini kaybetmiştir. Köprünün su ile temas halinde olan kısımları aşınmıştır. Bu haliyle Filyos 2 Köprüsü'nün kullanılması son derece tehlikelidir."

Ersin ERCAN/ZONGULDAK,



EE(EE/COŞ)