Silifke Kayısı Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Gürses, Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ile birlikte hasat yapılan kayısı bahçesinde incelemede bulundu. Üreticiler, bahçeden topladıkları kayısıları sepet sepet yola getirip dökerek, ayaklarıyla ezdi. Çiftçiler 1 kilo kayısının maliyetinin 70 kuruş olduğunu, kendilerinden 30 kuruşa satın alındığını market ve pazarlarda ise 1.5- 2 liraya satıldığını söyledi. 

"MALİYETİ 70 KURUŞ"

Birlik Başkanı Gürses ise geçen yıl bugünlerde kayısının kilosunun 7 TL'ye satıldığını, şimdi ise 30 kuruşa düştüğünü anlattı. İlçede turfanda kayısı üretimine 2003'te İtalya'dan getirilen 25 bin adet Ninfa cinsi fidanının 100 dönüm araziye dikerek başlandığını belirten Gürses, üretim alanının her geçen yıl arttığını, bu yıl ise bin 200 dönüm bahçeden 12 bin ton kayısı hasadı yapılacağını vurguladı.

Bir kilo kayısı üretim maliyetinin 70 kuruş olduğunu belirten Gürses, "2003 yılından buyana üretimini yaptığımız kayısı fiyatları hiç bu kadar düşmemişti. Geçen yılda kayısı sezonunu kilosu 1 TL'den satarak kapatmıştık. Ancak şu anda kilosu 30 kuruşa kadar düştü. Maliyetini karşılamadığı için bazı üreticilerimiz de ağaca zarar vermesin diye topladıkları kayısıyı toplayıp yol kenarına dökmek zorunda kalıyor" dedi.

"ÇİFTÇİMİZ MAĞDUR OLUYOR"

Ziraat Odası Başkanı Can da, "Silifke'de yetiştirilen kayısılarımız iyi tarım uygulamasıyla üretiliyor ve kaliteli. Ayrıca insan sağlığına zarar vermeyen ilaç kullanılıyor. Herkes gönül rahatlığıyla yiyebilir. Ancak üreticiden alınan fiyatla tüketicinin aldığı fiyatlar arasında çok büyük fark var. Üreticiden alınan fiyatların bu kadar düşmesi çiftçimizi mağdur ediyor. Üreticilerimiz de haklı olarak tepkisini dile getirmek için topladıkları ürünü döküp çiğniyorlar. Dileğimiz fiyatların yükselip üreticimizin yüzünün gülmesidir" diye konuştu.