Antalya'da devam eden 19'uncu Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'nı değerlendiren eski Türkiye NATO Daimi Temsilcisi ve CHP Milletvekili Onur Öymen, Patriot füze savunma sistemlerinin Türkiye yerleştirmesiyle birlikte angajman kuralları açısından bölgede bir çift başlılık ortaya çıkacağını söyledi. Angajman kurallarının hangi halde silah kullanılacağını belirlediğini dile getiren Öymen, Türkiye'nin jet uçağının düşürülmesinden sonra angajman kurallarını değiştirdiğini ilan ederek, sınırı geçmese bile sınıra yaklaşan Suriye uçaklarını vuracağını açıkladığını hatırlattı.

Şimdi aynı bölge için Patriot füze savunma sistemi geldiğini kaydeden Öymen, "NATO da diyor ki 'Biz Suriye'nin kuzeyinin savunması için, orada bir uçuşa yasak bölge tesisi için kullanmayacağız.' Yani, bizim angajman kurallarımız 'Suriye'nin içinde de vurabiliriz' derken, NATO 'Sınırı geçmeyenleri vurmayız' diyor. Aynı bölge için iki tane angajman kuralı olacak şey değil. Bunun mutlaka uyumlaştırılması lazım" diye konuştu.

MİLLİ SAVUNMA SİSTEMİ

Onur Öymen, sorunun bir başka boyutunda ise Türkiye'nin savunma silahı eksikliğinin yattığını söyledi. Türkiye'nin milli füze savunma sistemi bulunmadığını, bunu yıllardır Meclis çatısı altında dile getirdiklerini kaydeden Onur Öymen, "Milli bir Patriot sistemimizin olması lazım. Bunun maliyeti de çok fazla değil. Biz şu anda bir Patriot füze savunma sistemi kursak, 1 aylık ihracatımızın dörtte biri büyüklüğündedir. Bu olmayacak iş değil" dedi. Mevcut durum itibariyle füze savunma sisteminin tetiğinin Türkiye'nin elinde olmadığını, Türkiye'ye kurulacak savunma sisteminin ne zaman ateşleneceğine NATO komutanlarının karar vereceğini aktaran Öymen, şöyle konuştu:

"Bir İsrail- İran çatışması çıktığı zaman İran'dan gelecek füzelere karşı bunları kullanmayacak mısınız? Bunun bir güvencesi var mı? Kullanmamak doğru mu, yanlış mı, o ayrı bir konu ama kullanmayacağınızın bir garantisi var mı? Kürecik'teki radara yönelik bir İran füze saldırısı olsa buna karşı kullanılmayacak mı? İran- İsrail çatışması halinde İsrail'in İran'a yönelik saldırısında kullanılmayacak mı? Bunlarını açıklığa kavuşturulması lazım."

TERÖR, 5'İNCİ MADDE KAPSAMINA ALINMALI

Onur Öymen, terörün, NATO'nun 5'inci maddesinde yer alan 'Bir müttefik ülkeye yapılan saldırının bütün müttefik ülkelere yapılmış sayılması' kapsamına giren bir tehdit sayılmadığını belirtti. Buna karşılık, NATO tarihinde bir kez 5'inci madde kararı uygulandığını, onun da bir terör saldırısı sonrasında olduğunu kaydeden Öymen, "Irak topraklarında Türkiye'ye yönelik terör saldırıları var. Irak hükümeti bunları engellemiyor. Kuzey Irak'taki yerel yönetim engellemiyor ama şimdiye kadar ne NATO'dan ne de bir NATO ülkesinden bunun için Irak hükümetini kınayan bir açıklama görmedik, okumadık. Bırakın yardımı, en azından siyaseten Irak'ın topraklarından terör örgütünü tasfiye etmesini söyleyen bir karar çıkmadı" diye konuştu.

Bunun bir tek anlamı olduğunu, onun da terörü himaye etmek anlamına geldiğini savunan Öymen, "Türkiye'nin Irak'a yönelik eleştirileri var. Fakat bu eleştirilerin başında, topraklarından PKK'yı tasfiye etmemesinin gelmesi lazımdı. Bunu yapmadığımız sürece de şehit vermeye devam ediyoruz. 10 yıl öncesine nazaran yılda 20 misli şehit veriyoruz. Bunlar savunulacak işler değildir" ifadelerini kullandı.

'İKİ KERE DÜŞÜNMELİ'

Onur Öymen'i, eski mevkidaşı Türkiye NATO Daimi Temsilcisi Haydar Berk yanıtladı. Büyükelçi Berk, füze savunma sisteminin Türkiye'de kurulmasının ardından 'Tetik kimde?' sorusunun tali olacağını söyledi. Berk, füze savunma sisteminin Türkiye'de kurulacak olmasıyla 27 NATO üyesi ülkenin Türkiye'ye desteğinin açık şekilde ortaya konulduğunu belirterek, "Türkiye'ye saldırmayı amaçlayan, niyetlenen kimsenin şimdi iki kere düşünmesi gerekiyor" dedi.



EB(HA/CK)