Uludere'nin Irak sınırındaki hava operasyonunda 34 kişinin ölümünü protesto etmek için Dicle Üniversitesi'nde iddiaya göre bir grup öğrenci gösteri yaparak, diğer öğrencilerin sınava girmesini engelledi. '3'ü tutuklu 5 öğrenci hakkında 'Eğitimi engellemek suretiyle örgüt adına suç işlemek' suçlamasıyla 24'er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar Gurbet Yavuz, İlyas Tarım, Hakim Marol ile tutuksuz yargılanan Nergis Akkoç ve Gülistan Güçlü katıldı.

Sanıkları kalabalık bir avukat grubu savunurken, duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sanıkların aileleri ve öğrenci arkadaşları izledi.

Savunma yapan sanık öğrencilerden Gurbet Yavuz, Uludere olayından duyduğu üzüntü nedeniyle 29 Aralık tarihinde yapılan sınava girmediğini, bu konuda kimsenin kendisine baskı yapmadığını belirterek, "Kimseye sınava girmemesi konusunda baskı yapmadım. 30 Aralık tarihinde yapılacak sınava girmek için okula gittim. Ancak sınavın iptal olduğunu duydum. Bu konuda kimseye bir uyarım veya tehditim olmadı. Zaten sınavlara girenler vardı. Ben yurtta kalıyorum. Örgüte ait yayın organlarından yapılan çağrılardan haberim yoktu" dedi.

Daha sonra söz hakkı verilen sanık İlyas Tarım, okula giren hiç kimsesi zorlama gibi bir durumlarının olmadığını ifade ederek, "Kimsenin eğitim ve öğretim hakkını engellemedik. 600 kişinin girmesi gereken sınava 60-70 kişi girdiler. Sadece kendi istekleriyle protesto edenler sınava girmedi. Bir sonraki gün sınava girmek için okula geldik. Ancak sınavların iptal edildiğini duyduk. Biz de sınavın iptal edilmesi kararını alkışladık" dedi.

Tutuklu sanıklardan Hakim Marol ise yazılı savunma verdikten sonra,"Okulun giriş kapılarının açılmasını beklerken sınavın iptal edildiğini duyduk. Sınavların iptal edildiğini duyunca sevinerek alkışladık. Kimseyi sınava girmemesi konusunda zorlamadım" dedi.

Dosyada tutuksuz olarak yargılanan Nergiz Akkoç ise, 29 Aralık günü sınavı olduğu için okula gittiğini belirterek, "Zaten okula gittiğimde polisler güvenlik önlemi almıştı. Uludere olayını orada duydum. üzüldüğüm için sınava girmedim. Ama kimseye sınava girmemesi için tavrımız olmadı. Bir gün sonra sınavla ilgili okula gittim. Dekan yardımcısı sınavın iptal edildiğini söyledi" dedi. Diğer tutuksuz sanık Gülistan Güçlü de sınavlara kendi isteği ve iradesiyle girmediğini belirterek, "Hiç kimsenin talimatı olmadığı gibi, ben de bu konuda kimseye talimat vermedim"dedi.

AVUKAT AKTAR:"YARGILANAN TOPLUMUN VİCDANIDIR"

Sanıkların savunmaları bittikten sonra, olay günü tutanakları düzenleyen bir polisin tanık beyanı okundu. Daha sonra görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İlhami Ceylan, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, "Vicdan sahibi, olan bu gencecik üniversite öğrencileri, ve hukukçu adayları 34 kişinin katliamından dolayı duydukları vicdani rahatsızlık üzerine bunu protesto etmişlerdir. Bu tepkilerinin kendilerine bu kadar pahalıya mal olacağını düşünmemişlerdir. 34 kişiyi öldürenler nerede bilmiyoruz. Katletme emrini verenler, göz yumanlar soruşturulmuş değil. Bugün burada yargılanan toplumun vicdanıdır. Bu dersin onlara çok ağır geldiğini düşünüyoruz" dedi.

MAHKEME BAŞKANI VE CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TARTIŞTI

Sanık avukatlarından Meral Danış Beştaş'ın savunması sırasında Mahkeme Başkanı Ali Girgin araya girerek, salondaki izleyicilere hitaben, "Bu öğrencilere sınava girmedikleri için dava açılmadı, öğrencilerin sınava girmesinin engellenmesi ile ilgili dava açıldı" dedi.

Bunun üzerine izleyiciler arasında bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Mahkeme Başkanı ile tartıştı. Tanrıkulu, "Bize açıklama yapmanıza gerek yok.Bize açıklama yapıyorsunuz. Ama bu davayı savunmaya gerek yok"dedi. Tanrıkulu'nun tepkisi üzerine Mahkeme Başkanı Girgin araya girerek, "Seyirci salonundan mahkemeye sataşmaya hakkınız yok. Böyle izahatlara devam ederseniz izleyici salonunu boşaltırım" dedi.

Tanrıkulu, bunun üzerine, "Nasıl istiyorsanız öyle yapın" diyerek tepki gösterdi. Yaşanan gerginlik avukat Meral Danış Beştaş'ın araya girmesi ile sona erdi.

TUTUKLU 3 ÖĞRENCİ DE TAHLİYE EDİLDİ.

Diğer sanık avukatlarının savunmalarının ardından duruşmaya kısa bir ara verildi.Verilan aranın ardından kararı açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Gurbet Yavuz, İlyas Tarım ve Hakim Marol'un suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklulukta geçirdikleri süre gözönüne alınarak tahliyelerine karar verdi. Mahkeme duruşmayı eksiklerin tamamlanması için 8 Mayıs tarihine erteledi.


FB(GG/AAA)