Yalova'da merkez ve köylerde hafta içersinde etkili olan lodos nedeniyle binden fazla sera yerle bir oldu. Bunun üzerine TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Yalova'ya gelerek fırtınanın vurduğu bölgelerde incelemeler yaptı. Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli ve oda yöneticileri ile birlikte üreticileri ziyaret eden Bayraktar, çiftçilerle sohbet etti ve sıkıntılarını dinledi. Ardından Yalova'nın merkeze bağlı Kazımiye Köyü'nde yıkılan seraları gezen Bayraktar, üreticilerin zararının karşılanması için gereken her şeyin yapılacağını belirtti. Türkiye'nin değişik bölgelerinde hortum ve aşırı rüzgârdan dolayı ürünlerin zarar gördüğünü belirten Bayraktar, şöyle dedi:

"Ama en büyük zararın Yalova'da olduğunu görüyoruz. Yaptığımız ilk tespitlere göre 5 milyon TL'nin üzerinde zarar olduğunu gördük. Biz bu konuda gerekli girişimlerde bulunacağız. Tarım Bakanlığının Tarım Müdürlükleri vasıtası ile acilen bu bölgelerde inceleme yapması lazım. Komisyonlarda Ziraat Odaları da var, hasar tespiti acilen yapıp Ankara'ya göndermeleri gerekiyor. Biz de öncelikle çiftçilerimizin Ziraat Bankası, SGK ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesini talep edeceğiz. Ben de Ankara'da yönetim kurulu üyesiyim. İnşallah onu yönetimde inceler ve bir erteleme çıkartırız diye düşünüyorum. Üreticilerimizin çok acil örtü ihtiyacı var. Bu konuyu ilgili bakanlarla görüşerek üreticilerimizin yaralarını sarmaya çalışacağız. Şunu kabul etmek lazım. Artık bu doğal afetlere maruz kalan sektör durumundayız. Zaman zaman sel, dolu, don gibi ve kuraklık gibi doğal afetlere maruz kalıyoruz. Bu anlamda Tarsim çok önemli. Üreticilerimizin Tarsim'le ilgili şikayetleri var. Tarsim'in bu bölgedeki üreticilerimizin kriterleri sağlamadığı gerekçesi ile bu kapsama almadıklarını öğrendik. Hâlbuki, Tarsim burada çok katı davranmış. Oysa birçok üreticinin Tarsim kapsamına girmesi lazımdı. Tarsim'i de burada uyaracağız. Tarsim Genel Müdürü ile bu konuyu görüşeceğim. Her şeye rağmen üreticilerimizin Tarsim kapsamına girmesi çok önemli. Çünkü ekspertiz raporlarına göre zararlarını son kuruşuna kadar tazmin etmeleri mümkün. Tarsim kapsamına girmeyen üreticilerimizin bundan sonra zararlarının tazmin edilmesi mümkün olmayacak. O nedenle üreticilerimizi de buradan uyarıyorum. Tarsim kapsamına girsinler."

Dünyada küresel ısınmanın neden olduğu, doğal afetlerle karşı karşıya kalındığını belirten Bayraktar, "Dünyada buğday fiyatları bu manada ciddi şekilde artıyor. Ancak Türkiye için bu yılı buğdayda şanslı bir yıl olarak görüyorum. Çünkü kar yağışı buğdayı olumlu yönde etkiledi. Toprağın nemi yeterli. Bu nem büyük ihtimalle yaza kadar gidecek. Ben bu sene buğday rekoltemizin hatta hububat rekoltemizin çok yeterli olacağı kanaatindeyim. 21 milyon tonların altında bir buğday rekoltesi de bu yıl beklemiyorum" dedi.



OE(FK/İD)