Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 10'uncu Türkçe Olimpiyatları'nın il etkinliklerinin Antalya ayağı Akdeniz Üniversitesi Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Etkinliğe, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Ak Parti Antalya Milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Sadık Badak, Menderes Türel, Gökçen Özdoğan Enç, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, protokol üyeleri katıldı. Yaklaşık 15 bin kişinin izlediği etkinlikte 21 farklı ülkeden Türkçe sevdalısı 73 çocuk, 17 şarkı, 3 folklor gösterisi ve 2 şiir olmak üzere toplam 22 eser sundu. Birbirinden güzel Türkçe şarkı ve türküleri seslendirirken, Türkiye'nin çeşitli yörelerinden halk oyunları gösterileri sunan çocuklar izleyenlerden büyük alkış aldı.

TÜRKÇE ŞARKI VE TÜRKÜLER SESLENDİRDİLER

Açılışını Tacikistanlı Alişar'ın 'Yanıyor Yüreğim’ şarkısı ile yaptığı gecede, Azerbaycanlı Subihi'nin Barış Manço'nun 'Dağlar Dağlar' şarkısını seslendirmesi büyük alkış aldı. Endonezya'dan Rahmi Emelya 'İkimiz bir fidanın güller açan dalıyız' şarkısını söylemesi izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Endonezya ve Güney Afrikalı çocukların Akdeniz yöresine ait halk oyunları gösterisinin büyük beğeni topladığı gecede, Slovenya'dan Benjamin'in Kıraç'ın 'Endamın Yeter', geçen yılki yarışmanın ikincisi Azerbaycan'dan Şeyla'nın ise Sertab Erener'in 'Lal' şarkısını seslendirmesi izleyenleri coşturdu. Azerbaycan'dan Gaffar'ın bağlama eşliğinde Neşet Ertaş'ın 'Mihriban' ve 'Nar Danesi' türkülerini seslendirmesi ise etkinliğe katılanlara unutulmaz anlar yaşattı. Gecede Kazakistan'dan Adelle 'Hor Görme' şarkısı ile izleyenleri mest ederken, Endonezya'dan gelen çocukların ise kendi kültürlerine has halk danslarını sunması ilgiyle izlendi. 

TANIŞ OLUNCA İŞ KOLAY KILINIYOR

Gecenin sonunda etkinliğin düzenlenmesine destek verenlere Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından plaket verildi. Burada bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Burada bu akşam ortaya konan muhteşem tablonun herkese önemli mesajları var. Hem Türkiye'ye hem dünyaya değerli mesajları var. Bana göre en önemli mesaj farklı dillerin, farklı kültürlerin, farklı renklerin nasıl bir arada, nasıl bir güzellik, iyilik oluşturduğunun en güzel fotoğrafını hepimize gösterdiler. Zira bizim medeniyet anlaşımızda en şerefli yaratılmış insandır. Allah öyle kıymet vermiş. Niçin yapmış 'tanışın' diye. Hani Yunus diyor ya, 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım', işte tanış olunca işin nasıl kolay kılındığını bugün akşam burada hep beraber gördük" diye konuştu.

ÜLKELER ARASI DİL KÖPRÜSÜ KURULDU

Türkçe Olimpiyatları sayesinde dünyanın 135 ülkesindeki Türk okullarının, Türkçe ve Türkiye ile o ülkeler arasında bir dil köprüsü kurduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Bu köprünün üzerinden kültürler gelip gidiyor, sevgiler gelip gidiyor, saygı, medeniyet, iyilikler gelip gidiyor. Onun için ben bu güzel köprüleri kuran, Türkiye'ye uzakları yakın eden görünür, görünmez bütün kahramanlara gönülden teşekkür etmek istiyorum" dedi.

DÜNYANIN ARADIĞI FOTOĞRAF BURADA

Türkçe Olimpiyatları'nda barış ve huzurun var olduğu, herkesin birbirini sevdiği, saydığı bir dünya fotoğrafının ortaya çıktığını vurgulayan Bekir Bozdağ konuşmasına şöyle devam etti, "Esasında dünyanın aradığı güzel fotoğraf burada var. Barışı, huzuru arıyorlarsa, herkesin birbirini sevdiği, saydığı bir dünya aranıyorsa yapılması gereken belli, dinleri, renkleri, dilleri vuruşturmak değil, onları tanıştırmak, kaynaştırmaktır. İşte bugün bu kaynaştırmanın, tanıştırmanın nasıl bir muhteşem tablo ortaya koyduğunu hep beraber gördük."

MUHTEŞEM BİR TABLO SERGİLENDİ

Yurtdışı seyahatlerinde Türk okullarını ziyaret ettiğini ve zor şartlar altında zor işler başarıldığını gördüğünü kaydeden Bekir Bozdağ, "Bu işler aşkla olur, sevdayla olur ve başarı da bugün burada sergilenen muhteşem tablo gibi olur. Bunun için bu sevdanız, bu aşkınız hiç olmasın. Çünkü bu aşk ateşi 135 ülkeyi aydınlattığında sevgi, saygı, barış, huzur her yerde hakim olacak. Çünkü aşkın olduğu yerde başka şeyler vücut bulamaz. Onun için ben bu aşk ateşiyle koşanlara teşekkür ediyorum. Ama daha da önemlisi yıllar önce olimpiyatlar için 'gün gelecek bu olimpiyatları yaptığınız yerler kapalı salonlar veya stadyumlar olabilir ama stadyumlar da kapalı-açık salonlar da bu olimpiyatlar için dar gelecek' diyerek ufuk çizen, nizam ortaya koyan muhterem Fethullah Gülen hoca efendinindir. Bu ateşi yakan, bu yolu açan, bu fikri veren ve bu yolda yürüyenlere destek olan her türlü katkıyı sunan muhterem Fethullah Gülen hoca efendiye de Antalya'dan gönül dolusu sevgi ve saygılar gönderiyorum. Kendisine teşekkür ediyorum. Türkçemizi dünyaya tanıtan kadrolar insanlar yetiştirdiği için" ifadelerini kullandı. UNUTMAYA YÜZ TUTTUĞUMUZ DEĞERLERİ HATIRLATTILAR

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise, "Bu çocuklar bizim unutmaya yüz tuttuğumuz değerleri bize hatırlatıp, dünyanın 4 tarafından bunu yaşıyor ve yaşatıyorlar" derken, AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de, Antalya'nın tarihinde çok özel günlerden birinin daha yaşandığını ifade etti.

ÇOCUKLARLA BİRLİKTE ŞARKI SÖYLEDİ

Gecenin finalinde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve etkinliğe katılanlar Türkçe Olimpiyatları'nın resmi bestesi 'Yeni Bir Dünya' şarkısını havai fişek gösterisi eşliğinde söyledi.



ÖÖ,TY (SU/RT)