Bülent Ecevit Üniversitesi'ndeki (BEÜ) konferans öncesi, BEÜ Şair Muzaffer Tayyip Uslu Edebiyat Kulübü tarafından, Türkçe'nin geliştirilmesine ve dil bilincinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunan Türkçe Gönüllüleri Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı Hüseyin Movit, yazarlar Fatma Kılıç ve Ahmet Ümit ile Zonguldak İlköğretim Okulu'na plaket verildi.

ANNEANNENİZİN DİLİNİ KULLANIN

Konferans öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandıran Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, spikerlere anneannelerinin dilini kullanmaları tavsiyesinde bulundu. En temiz suyun dağda bulunması gibi en temiz dilin de köyde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaçalin, "Teknolojinin ve dış katışıkların olmadığı sade ve saf şey annelerin dilidir. Eski toprağımız ve eski dilimiz yaşarsa çok güzel olur" dedi.

Öğretim üyeleri ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta da aynı konuya değinen Prof. Dr. Kaçalin, "En güzel su, en güzel yumurta, en güzel çiçek, en güzel meyve nerede olur, köyde. En güzel Türkçe de köydedir. Şimdi 'köyde dil iyi kullanılır' derken; temizliği saklayan, temiz mekan olan manasında köyü kastediyorum" diye konuştu.

Konferansın sonunda BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Prof. Dr. Mustafa Kaçalin'e plaket verdi.

DS(EE/SSA)