Tunceli Üniversitesi'nin akademik yılı açılışına katılmak üzere bugün kente gelen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a, öğrencilerin yumurta atacağı istihbaratı alındı. Tunceli Emniyet Müdürlüğü'ne destek amacıyla çevre illerden takvike ekipler de kente gelerek güvenlik önlemi aldı. Bu istihbarat üzerine olağanüstü bir şekilde koruma önlemleri altında iki bakan Tunceli Valiliği'ne gelirken, yol güzergahındaki dershaneler boşaltılarak polis ekipleri yerleştirildi. İki bakanı çok sayıda sivil polis yakın koruma altına alırken, olası yumurtalı saldırı karşısında da şemsiyeli iki kişi bakanlara sürekli eşlik etti. İstihbarat üzerine akademik eğitim yılı açılışı yapılan Tunceli Üniversitesi'ndeki bir çok güzergahta, sivil, özel ve resmi güvenlik görevlileri tarafından sıkı önlemler alındı.

Tunceli Valiliği ziyareti sırasında Vali Hakan Yusuf Güner, BDP'li Belediye Başkanı Edibe Şahin ve daire müdürleri tarafından karşılanan bakanlar, karşılama kuyruğunda bekleyenlerle tek tek tokalaştı.

BDP'Lİ BAŞKANDAN SİTEM

Daha sonra Vali Güner'in makamına geçen iki bakan, BDP'li Belediye Başkanı Edibe Şahin'in sitemiyle karşılaştı. Başkan Şahin, iki bakan için önceden brifing dosyası hazırladığını, ancak 2 gün önce belediyede arama yapan polislerin bilgisayarlara el koyduğunu ve bu yüzden brifing dosyasının da emniyette olduğunu belirtti. İki bakan da başkanın bu sitemi karşısında herhangi bir konuşma yapmadı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada Tunceli'ye yabancı olmadığını, ilin sorunlarını çok iyi bildiğini, çözümü için gereken çabayı gösterdiğini söyledi.

BAKAN DİNÇER: HEYECANLI BİR GÜN YAŞIYORUM

Daha sonra konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Tunceli'ye ilk kez geldiğini belirterek, "Benim için heyecan verici bir gün. Bugün ilk olarak üniversitemizin açılışı ile ilgili toplantıyı yapacağız, daha sonrada ben özellikle Tunceli'nin eğitim meselelerini masaya yatıran bir toplantı yapmak istiyorum. Milli Eğitim Müdürü, ilçe milli eğitim müdürleri ve yöneticiler ile birlikte yapacağımız toplantıda il merkezinde kırsal alanda eğitim anlamında ne tür sorunlarımız var, ne tür çözümler buluruz bu konuda önemli bir çalışma yapacağız. Daha sonra ilçe belediye başkanları, kaymakamlar ve diğer il müdürleri ile bir toplantı yaparak Tunceli'nin çözüm stratejilerini tartışacağız" dedi.

ZİYARET SIRASINDA OKULA ÖĞRENCİLER ALINMADI

Bakanlar daha sonra yoğun güvenlik önlemleri altında Tunceli Üniversitesi'nin akademik yılı açılışına katılmak üzere Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ'u makamında ziyaret etti. Bakanların ziyareti sırasında, rektörlük binasının da içinde bulunduğu Tunceli Meslek Yüksekokulu'na öğrenciler alınmadı. Meslek Yüksekokulu çevresinde sıkı güvenlik önlemi alındı.

TÖREN SALONUNA ÖĞRENCİLER ALINMADI

Üniversite kampüsüne gelen iki bakan, daha sonra akademik yıl açılış törenin yapılacağı Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'na geçti. Öğrencilerin alınmadığı salona, sadece akademik kadro, daire müdürleri ile bakanları izleyen siyasi parti temsilcileri alındı.

Bir Alevi Dedesi'nin şiir okumasından sonra Yrd.Doç.Dr. Ali Kemal Özcan tarafından zurna dinletisi gerçekleştirildi. Tunceli'deki ekonomik, eğitim ve sağlık alanındaki yatırımlarla ilgili yapılan konuşmalardan sonra iki bakan ve törene katılan yetkililer tarafından kurdela kesilerek, çeşitli hizmet yatırımlarının sembolik açılışı yapıldı.

"MALATYA SÜRGÜ'DEKİ BAŞÖRTÜ MESELESİ ARAŞTIRILIYOR"

Açılış töreninden sonra çıkışta, Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'ne bağlı Sürgü Beldesi'ndeki bir lisede öğrencilere başörtüsü dağıtıldığı haberlerinin sorulması üzerine Bakan Dinçer, "Doğrusu bundan biz çok rahatsızız. Milli Eğitim Bakanlığı'na hangi taraftan olursa olsun; ister sağ, ister sol, ideolojik bir perspektif ile bakılma alışkanlığından vazgeçilmelidir. Eğitim rasyonel bir mesele olarak algılanmalı ve bu toplumun ihtiyacı ve gereği olarak görülmeli. Bu açıdan haberlerin aslını araştırmadan, doğruluğunu teyid etmeden o konuda bir şey söylemek istemiyorum. İfade ettiğiniz meseleyi inceleyeceğim. Zaten böyle bir zorlama varsa onun hesabını sorarız. Ama böyle bir zorlama yada böyle bir durum yoksa da bu kez de böyle bir haberi yapanlardan hukuki zeminlerde hesap sorarız" dedi.