BDP Van İl Başkanlığı Kadın Meclisi tarafından '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' nedeniyle miting düzenlendi. İtfaiye Meydanı'nda düzenlenen mitinge Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Bostaniçi Beldesi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Alanda kadınlar ağırlıkta olurken arka taraflarda da erkekler yer aldı. Öcalan posterleri taşırken, sık sık 'Jın jiyan azade' (Yaşasın kadının özgürlüğü) sloganları attı.

Mitingte konuşan Tuğluk, mitinge katılanların kadınlar gününe kutlayarak başladığı konuşmasında, Kürt kadınlarnın artık saygı duyulan kadınlar arasına getirdiklerini söyledi. Bunun gurur verici olduğunu belirten Tuğluk, partilerinde kadınların yerinin oldukça önemli önemli olduğunu söyledi. Annelere seslenen Tuğluk, şöyle dedi:

"Biliyorum 30 yıllık savaşın bedelini sizler ödediniz. Çok acı çektiniz ve hep 'Barış', 'İnsanlar ölmesin, başka insanların anaları ağlamasın' dediniz. Ben sizlerin bu onurlu duruşunuz önünde saygıyla eğiliyorum. Biz barış kardeşlik, özgürlük istiyoruz. Bu topraklar vatanımız. Burada özgürce yaşamak istiyoruz, fazla birşey istemiyoruz. Biz halkız ve haklarımızı istiyoruz. Fakat karşımızdaki devlet, iktidar bizim taleplerimizi kabul etmiyor. Kürt halkı kimliğini istiyor diye ona bedel ödetiyor."

VAN DEPREMİNDE HALKLARIN KARDEŞLİĞİ KAZANDI

Van'daki depremlere değinen Aysel Tuğluk, deprem ardından devletin bu halka reva gördüğü şeyin cezalandırma olduğunu öne sürdü. Tuğluk, "Türkiye'nin batısında da deprem oldu. Başbakan kendi memleketindeki afette orası afet bölgesi ilan edildi. Fakat Van afet bölgesi ilan edilmedi. Ama herşeye rağmen Van depreminde halkların kardeşliği kazandı. Enkaz altındaki yavrularımızı kurtaramadık. Ama kardeşliği kazandık. Buraya yardım herkese teşekkürü bir borç bilirim" dedi.

Kürt sorunun sadece diyalogla çözüleceğini belirten Tuğluk, bu sorunun mevcut haliyle sürdürülemeyeciğini söyledi. Tuğluk şöyle konuştu:

"Bu sorun artık çözümü dayatmaktadır. Bu meselenin çözümünde muhatap bellidir. Yapılacak şey Öcalan, PKK ve DTP muhatap almaktan geçiyor. Buradan Van'dan Erdoğan'a sesleniyorum, 'Sayın Başbakan bu ülke savaşa sürükleniyor. Yazıktır, günahtır. Barış için daha kaç gencimizi yitirmemiz gerekiyor? Sayın Öcalan İmralı'dan çağrıda bulundu; 'Gelin konuşalım, müzakere edelim. Bunu birlikte çözelim' diyor. Çünkü Öcalan tuzağı fark etti. Gelin Kürd'ü de, Türk'ü de bu tuzaktan kurtulalım' diyor. Sayın Öcalan bu halkın siyasi iradesi olarak tanınmak zorundadır. Başka muhattapta yoktur. Eğer çözmek istiyorsanız gidip onunla konuşacaksınız. 1000 yıllık kardeşliğimiz var. Sayın Öcalan Türk ve Kürt kardeşliğinin güvencesidir. Bir halkın lideri olarak barış adına serbest bırakılmalıdır."

KISA SÜRELİ GERGİNLİK

Mitinge katılan bir kadının gözaltına alınması da kısa süreli gerginliğe neden oldu. Aysel Tuğluk ve partiller miting için görevli olan polislerin yanına giderek, bu günü sabote etmek için bir kadını gözaltına aldıklarını söyledi. Bir müddet polislerle tartışan Tuğluk ve partiller daha sonra oturma eylemi yaptı.

YÜKSEKOVA'DA YÜRÜYÜŞ

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. BDP İlçe binasında toplanan yaklaşık 700 kadın eski cezaevi kavşağına kadar yürüyerek basın açıklaması yaptı.



GÖ,MÇ,EÇ(FE/İD)