İlk olarak Mardin’i gezen heyet, daha sonra Ortadoğu'da Süryanilerin merkezi durumunda bulunan Midyat’ın dünyaca ünlü tarihi ve kültürel zenginliklerini görme ve gezme imkanı buldu. Midyat'ta yöresel lezzetleri tatma fırsatı bulan gezi heyeti, ardından dizi filmlerin çekildiği devlet konuk evi, Gelüşke hanı, Güneşli konak, binlerce yıllık tarihi taş evleri, hanları, cami ve kiliseleri ile hayranlık uyandıran kentin mekânlarını gezip bol bol hatıra fotoğrafı çekti. Heyet daha sonra Telkari Çarşısı'nı dolaştıktan gümüş alışverişi yaptı. TÜGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Midyatlı Genç İşadamı Kemal Yenigün, 40’a yakın kişi ile birlikte Mardin, Midyat, Nusaybin ve Hasankeyf’i kapsayan 3 günlük bir gezi programı yaptıklarını söyledi.

Midyat’a yaptıkları gezi çerçevesinde çeşitli incelemelerde bulunacaklarını ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelip fikir alışverişinde bulunacaklarını ifade eden Yenigün, şöyle dedi:

"TÜGİAD’ın Midyat’ta bulunması çok anlamlı ve önemlidir. Bugünkü ziyaretimizin amaçlarından birisi de heyetteki iş adamlarına Midyat’ı ve bölgeyi tanıtmak, yerel yatırımcılar ve sivil toplum kuruluşlarıyla buluşmalarını sağlamak. Bizim bu ziyaretimizden sonra inanıyorum ki artık insanlar, ‘bakın TÜGİAD Yönetim Kurulu olarak da o bölgeye gidebiliyor, gezebiliyor, projelerini açıklayabiliyor, yatırım yapmak için insanlarla görüşebiliyor’ diyeceklerdir."

GİRİŞİMLER İÇİN YASA TASARISI

Dernek olarak, girişimcilere yönelik ‘Girişimcilik Teşvik Paketi’ için çalışma yaptıklarını belirten Yenigün, şöyle devam etti:

"Akademisyenlerden oluşan danışma kurulumuz ile birlikte girişimler için bir yasa teklifi hazırlıyoruz. Biz daha önce hükümet ve muhalefet partileriyle bu konu hakkında konuştuk ve bir yasa teklifimiz olduğunu söyledik. Onlarda, büyük bir heyecanla teklifi görmek istediklerini ve bizi destekleyeceklerini söylediler. İnşallah Kasım ayına kadar hükümet ve muhalefet yetkililerine yasa teklifimizi sunmayı planlıyoruz." 

Yenigün, kültür ve tarih varlığı açısından oldukça zengin olan Midyat’ın tarihi ve turistik mekânlarına yönelik benzer gezileri sürdürerek, bölgenin tanıtımına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, yönetim kurulu üyelerine yaptığı Midyat’a bir kültür ve inceleme gezisi teklifine olumlu tepki aldığını anlattı. Yenigün, "TÜGİAD yönetim kurulu üyesi olan kalabalık bir grupla birlikte Midyat’tayız. Yeter ki insanlar buralara gelsin ve görsün. Bölgeyi ne kadar çok tanıtabilirsek, işadamları ne kadar çok bu bölgeye çekebilirsek ve ziyaret etmelerini sağlarsak o kadar mutlu oluruz. Geziye katılanlar, mevcut tarihi yapı, doğal zenginlik, farklı kültürlerin bir arada saygı ve hoşgörüyle yaşamasından çok etkilendi. Faydalı bir gezi olduğunu düşünüyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.