TTK, 3 Mart 1992'de Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen ve 263 işçinin yaşamını yitirdiği grizu faciasının ardından gaz maskelerini yenilemeye başladı. O tarihe kadar sadece karbonmonoksit gazına karşı koruma sağlayan filtreli maskeleri kullanan işçiler için, facianın ardından karbonmonoksit ile birlikte metan ve karbondioksit gazlarının yanında, yer altındaki her türlü kirli havaya karşı da koruma sağlayan oksijenli ferdi kurtarıcı maskeler alınmaya başlandı. Ancak oksijenli maskelerin maliyeti yüksek olduğu için, metan ve karbondioksit gazı riskinin düşük olduğu bazı ocaklarda hala eski maskeler kullanılıyor.

Kurum, eski maskelerin kullanımını tamamen ortadan kaldırmak için 4 bin 190 yeni oksijenli maske alıyor. Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bin 500, Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne bin 390, Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nebinve Armutçuk Müessese Müdürlüğü'ne 300 olmak üzere toplam 4 bin 190 yeni maskenin alımı için ihaleye çıkıldı. İhaleye katılıp en uygun fiyatı veren firmadan maskeler satın alınacak.

TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü İş Güvenliği Başmühendisi Turan Karagöz, eski maskelerin sadece karbonmonoksit gazına karşı koruma sağlarken, yenilerinin yer altındaki her türlü zehirlenmelere karşı koruma sağlayabilen pahalı ve kullanışlı maskeler olduğunu söyledi. Üzülmez Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu da yeni maskeler ile işçilerin daha güvenli çalışacağını belirtti.



GG(EE/COŞ)