TSK'nin at ihtiyacı, Gemlik Askeri Veteriner Okul Komutanlığı At Üretim ve Yetiştirme Taburu'nda modern teknikler kullanılarak karşılanıyor. Yeni doğan tayın dört yıl boyunca insana alışma, itaat, tay geliştirme ve temel eğitime tabi tutulduğunu söyleyen yetkililer, At Üretim ve Yetiştirme Taburu'ndan TSK'ya her yıl aralarında 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda temsil görevlerini icra eden özel eğitimli atların yetiştirildiğini söyledi. TSK'nın engel atlama ve üç günlük yarışma müsabakalarına katılan atlarının da burada yetiştirildiğini açıklayan yetkililer, her yıl bu şekilde on at yetiştirip ihtiyaç duyulan kentlere gönderildiğini kaydetti.

DENİZDE DE EĞİTİM VERİLİYOR

At üretiminin ve yetiştirilmesinin teknoloji kullanılarak bilimsel olarak yapıldığını belirten yetkililer; hayvanların her koşulda görev yapması için sahilde koşturulduğunu, denize sokulduğunu da belirtti.

'TÜRK ULUSU İLE BÜTÜNLEŞEN AT KÜLTÜRÜNÜ YAŞATAN MÜZEYİZ'

Yetkililer, atın Türk tarih sahnesindeki yeri ve öneminin daha ayrıcalıklı olduğunu söyledi. Yetkililer, "At ve Türk beraber anılan, birbirini bütünleyen, ölümünde bile beraber gömülen bir olgu olmuştur. Atı insanoğlunun hizmetine sokan, evcilleştirerek insanla tanıştıran ve zamanın en ihtişamlı savaş aracına dönüştüren ulus, Türk ulusudur. Kuruluş tarihi M.Ö. 209 olarak kabul edilen TSK'nın bu tarih derinliğine bizleri götüren tek araç olarak, zamanımızda sadece at kalmıştır. TSK motorlu araçların yaygınlaşması ile toplum hayatından çıkarak tamamen kaybolma boyutuna gelen atı ve at kültürünü canlı, yaşayan bir müze olarak devam ettirmektedir" dedi.