49'uncu Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılış töreni ve Homeros Bilim Kültür Sanat ödül töreni, Troia Antik Kenti'ndeki 5 bin yıllık Odeon'da düzenlendi. Ödül törenine Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, CHP'li Çanakkale milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kardeş kentler Almanya'nın Osnabrück şehrinden ve İtalya'nın Pomezia şehrinden gelen konuklarında aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

DOĞU VE BATI MEDENİYETLERİNİN SİMGESİ

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Cem Sağbil tarafından yapılan heykeli, bu yıl Homeros Bilim Kültür Sanat ödülünü almaya layık görülen Kardeş Türküler Grubu adına solistlerden Feryal Öney'e verdi. Başkan Gökhan heykelin özelliğini anlattı. Gökhan, "Sağ elinde güneş, sol elinde ay tutan bu heykel, doğu ve batı medeniyetlerinin ifadesi. Bu heykel iki medeniyetinin barışını simgelediği için ben çok seviyorum. Sevgili dostlar, ülkemizde barışı, kardeşliği sanat yoluyla, üstelik Anadolu'da konuşulan pek çok dili kullanarak yeni bir şeyler söyleyen insanlar var, onların adı 'Kardeş Türküler" dedi.

'SAVAŞ BİTSİN DİYE SÖYLÜYORUZ'

Kardeş Türküler adına ödülü alan grup üyesi Feryal Öney ise ödüle layık görüldükleri için duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Öney, "Kardeş Türküler, olarak gelecek yıl 20'nci yılımızı kutlayacağız. Yıllar önce bu işe başladığımızda savaş vardı, hala var. 'Savaş bitsin, kimse ölmesin, gençlerimizi kaybetmeyelim, anneler, babalar ağlamasın' diye, şarkılarımızı türkülerimizi söylüyoruz. Savaşlar hala bitmese de biz bir gün biteceğine inanarak söylemeye devam ediyoruz. Bu ödülü de sadece Kardeş Türküler adına değil, bu topraklarda eşitçe hep birlikte yaşamak isteyen tüm halklar için almak istiyorum" diye konuştu.

KAZDAĞLARI MESAJI

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, festivalin resmi açılış töreni nedeniyle yaptığı konuşmada, Kazdağları'ndaki altın arama çalışmalarına vurgu yaptı. Başkan Gökhan, şunları kaydetti:

"Yabancı menşeli altın tekelleri, Kazdağları'nın gerçek değerleri olan tarihi, coğrafyası, mitolojisiyle boy bile ölçüşemeyecek altın için tehlikeli ve geri dönüşü olmayan bir sürece sürüklüyorlar topraklarımızı. Kazdağları'nın altını oyarak elde edecekleri servetle, kendilerini zenginleştirip, dağların gerçek sahiplerini siyanüre bulanmış toprak yığınlarıyla, içilemez sularla başbaşa bırakmak üzere, tüm güçleri de arkalarına alarak çalışmalarını sürdürüyorlar. Kazdağları'ndaki talana karşı halkımız, sağduyulu sivil toplum kuruluşlarının yoğun çabalarıyla her gün biraz daha bilinçleniyor, gerçekleri, kaybedeceklerini daha iyi tanıyorlar. Altıncıları köyüne sokmuyor, ÇED toplantılarını yaptırmıyor, altıncının köyünün kahvesine hediye ettiği sandalyeye oturmuyor. Onurunu, gururunu, geleceğini koruyor. Onlar köylerinden, ovalarından, tarlalarından, bizler bulduğumuz her fırsatta, Cumhurbaşkanının huzurundan, belediye meclisinden, Etili'den, Şahinli'den seslerine ses, güçlerine güç katmak için yılmadan, yorulmadan mücadelemize devam ediyoruz."

BARIŞA VURGU

Başkan Ülgür Gökhan, Troia Festivali'nde sürekli barışa vurgu yaptıklarını hatırlattı. Gökhan, "Kendinle barış, ötekiyle barış, doğayla barış, sanatla barış diyoruz. Çünkü inanıyoruz ki barışın yolunu izleyerek, barışın dilini konuşarak her şey hallolabilir. Çatışmaların, ayrışmaların, terörün, şehit cenazelerinin olmadığı, anaların ağlamadığı, babaların bağrına taş basmadığı, gencecik gelinlerin yapayalnız kalmadığı bir Türkiye'ye, kanın, gözyaşının, acıların yaşanmadığı bir dünyaya olan özlemimizi festivalimiz aracılığıyla bir kez daha yineliyoruz. Barış dilinin kullanılmasının ve bu dilin hakim olmasının önemine inanıyor, siyasilerin, medyanın, toplumun kanaat önderlerinin, sanatçıların ısrarla barış dilini kullanmasını arzuluyoruz" dedi.

Gecede, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Grafikerler Meslek Kuruluşu ve Troia Vakfı ortaklığı ile düzenlenen 49'uncu Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışması'nın 1'incisi Arel Üniversitesi Grafik- Tasarım Yüksek Lisans Öğrencisi Refik Yalur'a Başkan Gökhan tarafından ödülü verildi.

Vefat eden Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Manfred Osman Korfmann'ın birikimlerini, emeklerini gün yüzüne çıkarmak ve daha geniş kitlelere yaymak üzere, makalelerinden oluşan ve Çanakkale Belediyesi ile Troia Vakfı tarafından hazırlanan 'Troia Rüzgarı' adlı kitap Troia Kazıları Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan tarafından tanıtıldı.

Homeros Bilim Kültür Sanat ödülünü alan Kardeş Türküler, 5 bin yıllık Odeon'da mini bir konser vererek farklı dillerde şarkılar ve türküler seslendirdi.



BG,EK(AÖ/BT)