Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’nde BDP tarafından İstasyon Mahallesi’ndeki alanda kutlama yapıldı. Valilik izni ile yaklaşık 200 kişinin katıldığı kutlamalara girmek isteyenler polis ekiplerince oluşturulan arama noktalarından geçirildi. Lüleburgaz İlçe Emniyet Müdürlüğü, komşu illerden gelen polis ekipleriyle birlikte alan ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Yüksek binaların ve alanı gören tepelere keskin nişancı polis ekipleri yerleştirildi. BDP İstanbul İl Başkanı Asiye Kolçaklı, nevruz ateşi yakarak kalabalıkla birlikte halay çekti. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Kolçaklı, "Bir yandan bayram yapmaya çalışıyor, bir yandan ayakta kalmaya çalışıyoruz. Lüleburgaz’da Nevruz ateşi yaktık. Bu bizim için büyük bir onurdur. Nevruz ateşi Lüleburgaz’a yakışıyor. Bu Türkiye halkının kucak açmasıdır. Türk halkı ile aramızı açamayacaklar. Faşist düzen, Çerkez'i, köylüsü Kürdü birbirine kırdırmayacaklar. Bizi Türk kardeşlerimizden ayıramayacaklar. Burada daha fazla kalabalık beklerdim. Bunu sorduğumda korkudan az olduğunu söylediler. Halkı meydana çıkarmamak için sındırmak demokrasi değil zulümdür. Başbakan Erdoğan, seçimlerde BDP’nin aldığı oyları baskı sonucu olduğunu söylüyor. Kürt halkı senin zulmüne karşı senin egemenliğinin bitecek olmasından korkuyorsun. Kürt halkı Nevroz’a gidemiyorsa orada zulüm vardır. Tarih onları nefretle anacak" dedi.

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk’e yapıldığı öne sürülen saldırıya değinen Kolçak “Ahmet Türk’e yapılan saldırıyı kınıyoruz. Biz iç içe geçen milletiz. Bugün Lüleburgaz’da halklar arasında bir sorun yoktur. Kirli ellerin halkımızın üzerinden ellerini çekmesini istiyoruz" diye konuştu.

Daha sonra Türkçe ve Kürtçe şarkıların söylendiği kutlamalarda partililer ateş üzerinden atlayarak baharın gelişini kutladı.

ÇORLU’DAKİ KUTLAMA

BDP Çorlu ilçe başkanlığı tarafından organize edilen Nevruz kutlamaları Sağlık Mahallesi'nde bulunan futbol sahasında yapıldı. Alan tamamı polisler tarafından kontrol altına alındı. İki giriş noktası oluşturulmasının ardından kutlamalara gelen kabinlerin içinde aranarak alana alındı. Üzerlerinde çakmak, kibrit ve patlayıcı maytap gibi eşyalara, pankartlara el konuldu. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı kutlamalarda halaylar çekip sloganlar atıldı. Nevruz ateşinin yakılmasının ardından gençler ateş atladı. Yaklaşık üç saat süren kutlamalar olaysız sona erdi. Kutlamalarda yaklaşık 700 polis memuru görev aldı.

ÜNİVERSİTEDE NEVRUZ KUTLAMASI

Edirne’de nevruz kutlamaları Trakya Üniversitesi’nin organizasyonu ile Ayşekadın Yerleşkesi'ndeki yapıldı. Kutlama programına Rektör yardımcıları Prof. Dr. Timur Kırgız, Prof.Dr. Beyhan Karamanlıoğlu, çok sayıda akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı. Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Timur Kırgız Nevruz'un Türk dünyasında yeri ve öneminin büyük olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Nevruz, Türk insanını birbirine kenetleyen, atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü binlerce ruhu ısıtmaya devam edecektir."

Konuşmaların ardından üniversite bahçesinde nevruz ateşi yakıldı. Üniversite öğrencilerinin folklor gösterisinin ardından akademik personel ve öğrenciler ateşin üzerinden atlayarak baharın gelişini kutlamadı. Nevruz kutlamaları ikram edilen etli pilavın ardından sona erdi.



AÜÜ,MY,İV,GB(LK/İD)