Ortodokslar tarafından dünyadaki en kutsal mekanlardan biri olarak kabul edilen Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’ndeki tarihi Sumela Manastırı’na 15 Ağustos 2009’da Yunanistan ve Rusya'dan gelen turist grubu, mum dikerek ayin yapmak istedi. Olaya müdahale eden Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer, "Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre burada ayin yapamazsınız" diyerek yakılan mumu söndürdü. Bu sırada çıkan arbedeye manastırın özel güvenlik görevlileri müdahale etti. Nilgün Yılmazer, iddiaya göre grupta bulunan Yunanistan'ın Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve Rusya Milletvekili İvan Savidis’le sert bir tartışma yaşadı. Söz konusu olay gazete ve televizyonlarda yer alınca büyük yankı uyandırdı.

ERZİNCAN’A TAYİN EDİLDİ

Olayın ardından Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatıyla Erzincan Müze Müdürlüğü görevine atandı. 'Sürgün' olarak nitelediği karar üzerine Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuran Yılmazer, atanmasının haksız olduğunu savunarak görevine iade edilmesini istedi.  Geçen ay sonuçlanan davada Bölge İdare Mahkemesi, haklı bulduğu Yılmazer’in Trabzon Müze Müdürlüğü görevine iadesine karar verdi.

DAVUTOĞLU’NU GEZDİRDİ

Mahkeme kararının ardından ay başında Trabzon’daki görevine başlayan Nilgün Yılmazer, önceki hafta Trabzon’a 3 günlük bir ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na Ayasofya Müzesi’ni gezdirdi, müzenin tarihiyle ilgili detaylı bilgi verdi.

15 GÜN SONRA YİNE TAYİN

Nilgün Yılmazer, mahkeme kararıyla döndüğü Trabzon Müze Müdürlüğü görevinde sadece 15 gün kalabildi. Yılmazer, 15 Haziran tarihli bakanlık emriyle bu kez de 6 aylık geçici görevle Gümüşhane Müze Müdürlüğü emrine gönderildi. Konuyla ilgili yorum yapmayan Yılmazer’in, hukuki yollardan hakkını aramaya devam edeceği belirtildi.

BAŞBAKAN'IN TALİMATIYLA AYİN YAPILDI

Nilgün Yılmazer’in ayin yapmak isteyen grubun diktiği mumu söndürmesinin ardından başlayan tartışmalar sonucunda, bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Sümela Manastırı’nda 88 yıl sonra ayin yapılması için izin çıktı. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yönettiği 2010 yılındaki ilk ayin, Hıristiyanlar tarafından Meryem Ana’nın göğe yükseldiği tarih olarak kabul edilen 15 Ağustos’ta yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, alınan olumlu tepkiler üzerine her yıl 15 Ağustos’ta belirtilen saatler arasında Sümela’da ayin yapılacağını açıkladı.



ÖA(TM/COŞ)