Kızılsu Mahallesi Kandilli Caddesi'nde bir süre önce toprakta çökme meydana geldi. Cadde üzerinde bulunan Mehmet Kaya'ya ait evin bir bölümü yıkıldı. Evde kimsenin bulunmaması nedeniyle olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Önceki gün de Merkez Mahallesi Tahir Erdoğan Caddesi'nde aynı şekilde çökme meydana geldi. Toprakta derin yarıklar oluşurken, 35 yaşındaki Ergün İslam'a ait evin zemininde kayma, duvarlarında çatlaklar meydana geldi. Her iki ev de tahliye edilirken, Ergün İslam, ailesiyle birlikte komşularına, Mehmet Kaya ve ailesi de mahallede boş bulunan başka bir eve yerleştirildi. 

'AFET RİSK HARİTASI OLUŞTURULMASI LAZIM'

Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Şaban Koç, Gökçeler Belediye Başkanı AK Partili Bekir Çolak ile birlikte bölgede ve hasar gören evlerde inceleme yaptı. Zeminde bir hareketlenmenin söz konusu olduğunu belirten Koç, "Olay ciddi boyutlarda ve tüm yönleri ile incelenmesi gerekiyor. Altında maden ocaklarının bulunduğu söyleniyor. Nedenlerinin belirlenmesi ve ona göre bir afet risk haritası oluşturulması lazım. Çünkü bunun bu şekilde kalmayacağını söyleyebilirim. Daha da ileriye gidebilecek boyutlarda bir durum var" diye konuştu.

Belediye Başkanı Bekir Çolak ise beldenin 'tasman' (Yerleşim yerlerinin altında kömür çıkaran maden ocaklarının faaliyetleri sonucu oluşan boşlukların zamanla yer üstünde meydana getirdiği çöküntü ve binalarda meydana gelen çatlama) kapsamında kalan bir bölge olduğunu söyledi. Başkan Çolak şöyle dedi:

"Altında maden ocaklarının olması nedeniyle zaman zaman böyle çökmeler, kaymalar olabiliyor. Ancak bugün vahim bir durum var. Durumu Ereğli Kaymakamlığı ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne de bildirdik. Şu anda inceleme safhasındayız. Gelecek raporların neticesine göre bir yol izleyeceğiz. Şu anda aileleri mağdur etmemek için çalışıyoruz."

Öte yandan Ereğli'ye bağlı Sofular ve Karakavuz köylerinde de toprak kaymalarının meydana geldiği, bu köylerde de inceleme başlatıldığı belirtildi.



İÇ(EE/BT)