Ortak deklarasyonda, genel kurulun hukuk ve iyi niyet kurallarına aykırılıkların yaşandığı bir toplantı olarak Türk basın tarihindeki yerini aldığı, kongrenin yasallığı ve dolayısıyla geçerliliğinin tartışmalı hale geldiği öne sürüldü. Kongre öncesi açıklanan listede Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği, Radyo ve Televizyon Gazeteciler Derneği, Çukurova, Yalova, İskenderun, Karabük ile Çanakkale Gazeteciler Cemiyetlerinin toplam 28 delegesine yer verilmediği ve üst kurul delegelerini seçen, bu süreçte mevcut TGF yönetimini desteklemediklerini deklare eden 4 cemiyetin kongreye alınmadığı kaydedilen deklarasyonda, taraflı tutum sergileyen Divan Kurulu'nun, hukuksuz uygulamalarına daha ilk önergede başlandığı ifade edildi.

Deklarasyonda, katılımcı listesine alınmayan 4 gazeteciler cemiyetinin 16 delegesi için verilen önergenin de yasalara aykırı olarak gündeme alınmadığı kaydedilerek, şöyle denildi:

"Üye gazeteciler cemiyetlerine ve delegelerine haber verilmeden kağıt üzerinde yapılan ve halen yargı süreci devam eden bir önceki tüzük kongresiyle 11 kişiden oluşan TGF yöneticileri kendilerini doğal delege ilan etmiştir. Genel kurullarında seçilmemiş 11 doğal delegeyle kongreye katılmışlar, seçimi de bu 11 oy farkla kazanmışlardır. TGF yönetimi ve divan kurulu gerçekleştirilen genel kurulda yasaları hiçe saymış, seçim sonucunu tartışmalı hale getirmiştir.

Mevcut TGF yönetimini; (hukuki haklarımızı saklı tutarak) kongreye alınmayan gazeteciler cemiyetlerinin oy kullanma haklarını iade edip, hukuk kuralları içerisinde üye tüm gazeteciler cemiyetlerinin katıldığı, demokrasinin gereklerinin yerine getirildiği yeni bir genel kurul yapmaya davet ediyoruz."

Türkiye'de gazetecilerin üye olduğu en büyük meslek örgütü olan TGF'nin geçen pazar günü Ankara Gür Kent Otel'de yapılan genel kurulunda iki liste yarışmış, Genel Başkan Atilla Sertel'in listesi 131 oy, Nuri Kolaylı'nın listesi ise 120 oy almıştı.


NG(FK/BT)