İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde 70 yıl üretim yaptıktan sonra, atıklarının gömüldüğü toprakta radyasyon sızıntısıyla gündeme gelen kurşun fabrikası, TBMM Çevre Komisyonu’nun da dikkatini çekti. Komisyonun Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Komisyon Üyesi AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Gaziemir Kaymakamı Şerafettin Tuğ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat ve fabrika sahibi ile radyasyon sızıntısının olduğu arazide inceleme yaptı.

Kaya, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, kendisinin 53 yaşında olduğunu ancak fabrikanın 70 yıl faaliyet gösterdiğini belirterek, işletmenin 1969 yılında GSM (gayrisıhhi müessese) ruhsatı, 2004 yılında geri kazanım lisans belgesi, 2007 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden işyeri açma ruhsatı aldığını söyledi. Kaya, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) radyasyon ölçüm cihazı taktığını, cihaz ölçümlerinin internetten takip edildiğini belirterek, şunları söyledi:

"İzmir halkını tehdit edecek herhangi bir şey yok. Toplu atıklarla ilgili tablo henüz netleşmiş değil. İlgili bakanlıklara taleplerimizi beklentilerimizi yazdık, takip ediyoruz. TAEK yol haritası çıkarmış, endişe edilecek bir şey olmadığını kendileri de ifade ettiler. Çevre ve insan sağlığı bürokrasiye ve mevzuata bırakılmayacak kadar önemli. Sanırım bazı bürokratik boşluklardan gelen bir sorun görünüyor. TAEK’in ölçümlerini biz de takip edeceğiz. Bölgede genel olarak insan sağlığını tehdit eden herhangi bir şey sözkonusu değil ama, atıklara baktığınızda cürufta radyasyon var. Bu atıkların hangi boyutta olduğuyla ilgili yol haritası çıkartılmış. Süreci takip ediyoruz. Mevzuat boşluğu var mı varsa hukuki hangi düzenlemelerin yapılması gerekiyor bunları inceledik."

CÜRUF TOPRAKLA ÖRTÜLECEK

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Kaya, kurşun fabrikasıyla ilgili yetkinin İzmir Valiliği’nde toplandığını belirterek, radyasyon değerlerinin yüksek olduğu cürufun üstünün toprakla örtüleceğini, sondaj yapılarak buradaki atıkların özellikleri konusunda araştırma yapılacağını gelişmelerin Hükümet ve taşra teşkilatları boyutunda izleneceğini anlattı.

HERKES SUÇLU

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül de, kurşun fabrikasıyla ilgili olarak hukuki boşlukların olduğunu belirterek "Sorsan kim suçlu kimse suçlu değil ama herkes suçlu. Ortada bir boşluk var. Acil yapılması gerekenler yapılıyor ama uzun vadeli bir iş. Paniğe telaşa gerek yok. 'Bir şey yok' demiyoruz. Bir şey var ki gündeme geldi, konuşuldu" dedi.

BÜROKRATLARA SERT UYARI

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya’nın basına kapalı gerçekleşen fabrika incelemesinde, Gaziemir Kaymakamı ve bürokratlarını, görevlerini yapmaları konusunda sert bir dille uyardığı, herhangi bir ihmalde sıkıntı yaşayabileceklerini söylediği öne sürüldü.



ED(İÖ/COŞ)