Siverek'te kurulu olan Bir Damla Kan Talasemi Derneği'nin 4 üyesi, Hürriyet Caddesi üzerinde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Dernek Başkanı İbrahim Dizlek, talasemi hastalarının vücutlarına 3- 4 haftada bir kan transferi yapıldığını söyledi. Hastalara verilen kanın taze olması gerektiğini ifade eden Dizlek, talasemi hastası olan kızı için Kızılay'dan talep ettikleri kanın ise 6 günlük olduğunu ve pıhtılaştığını belirtti.

KANI SAĞLIK BAKANLIĞI'NA GÖNDERDİLER

İbrahim Dizlek, hasta çocuğu için gönderilen kanın bayatladığını ve pıhtılaştığını ifade etti. İbrahim Dizlek, "Kandaki pıhtılaşmayı hastane raporuyla da kanıtladık. Talasemi hastalarına en fazla 2- 3 günlük kan verilir. Ancak, Kızılay'ın bayat kan göndermesi hepimizi şaşırttı. Biz de dernek olarak rapor aldığımız bu bayat kanı incelemek üzere kargoyla Sağlık Bakanlığı'na gönderiyoruz" dedi.

Dernek üyesi Mehmet Emin Menteş ise Türkiye'de 4 bin 500 talasemi hastası bulunduğuna dikkat çekti. Menteş, "Talasemi hastası olan insanların gereksinim duydukları taze kana erişmeleri, Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 'Zorunlu kan temini genelgesi' ile zorlaştırılmıştır. Taze kan bulma ve toplama yetkisini Kızılay'a vermiştir. Ancak, Kızılay topladığı kanı birkaç gün sonra hastalara vermektedir. Oysa talasemi hastalarının taze kan almaları gerekiyor. Bu hastalara bayat kan verildiğinde hastanın sağlık sorunları üst düzeye çıkmaktadır. Talasemi hastalarının kan teminin üniversite hastanelerine devredilmesini veya yeni bir yasa ile düzenlenme yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Dernek üyeleri, yaptıkları açıklama sonrası pıhtılaştığını söyledikleri kanı ve hastaneden aldıkları raporu kargo ile Sağlık Bakanlığı'na gönderdi.



MS(HK/BT)