Diyarbakır'da BDP'li merkez Sur İlçesi Belediyesi, Filistin'in Ramallah kenti Belediyesi ve Çanakkale Belediyesi arasında 'Kardeş Belediye' imza töreni düzenlendi. Törene Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, milletvekilleri Leyla Zana, Aysey Tuğluk, Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Feleknaz Uca, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülger Gökhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ramallah Belediye Başkanı Janet Michael, Irak Bölgesel Kürt yönetimine bağlı Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Emin, Sur Belediye BaşkanI Abdullah Demirbaş ve çok sayıda davetli katıldı. Tören, Sur Belediyesi Çocuk Halk Oyunları ekibinin Filistin'in yöresel oyunu olan 'Dapgeh' adlı folklor gösterisiyle başladı.

Verilen kokteylin ardından Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş bir konuşma yaptı. Ramallah Belediyesi ile kardeşlik köprüsü kurduklarını belirten Demirbaş, "Beyinlerimizin ve gönülleri giderek birleştiği Duhok'la kardeşlik kurduk. Filistin'den Çanakkale'ye Kürt ve Türk halklarının kardeşliğinin devletlere, iktidarlara örnek olmasını umuyorum. Bir kez daha barışa bir nefes vermek için, bir barış köprüsü kurduk. Ümuyoruz herkes bu barış köprüsünden geçer. Barıştan ve özgürlükten daha güzel birşey olamaz" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, Ortadoğu'nun en büyük ihiyacının farklı kimliklerin birbirini tanıması olduğunu belirtti. Baydemir, "Çanakkale artık bütün barış savunucularının ortak paydasıdır. Yüzbinlerce insan Çanakkale'de büyük bir acıyla yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin torunları bugün Çanakkale'de yitirmişliklerimize dua okuyorlar. 100 yıl sonra keşke bu savaş olmasaydı diyorlar. Çanakkale'den, Filistin'den, Ramallah'tan, Kürdistan'dan, Duhok'tan alınacak çok ders var" dedi.

Baydemir konuşmasından sonra salonda olan Çanakkale, Ramallah, Duhok ve Sur Belediye başkanlarını sahneye davet ederek el ele tutuşup poz verdi.

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ise her zaman halkların kardeşliğine inandığını belirterek, "Her kavim, diğer halklarla güzel ilişkiler kurmak istemiştir. Belediyecilik her şehrin evi demektir. Belediyeler isterse dünyanın barışını sağlayabilirler. Bugün 4 kavim Diyarbakır gibi bir yerde biraraya geliyor ve halkların kardeşliğini kuruyor. Halkların kurduğu barış hepsinden daha önemlidir. Bu dört halkın biraraya gelip kardeşlik kurması beyaz güvercinlerin kanatlarından Ortadoğu'ya barış gelmesini gösterir" diye konuştu.

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ise, bugünün tarihi bir gün olduğunu vurgulayarak, "Burada halkların kardeşliğini kutluyoruz. Ortadoğu'da, Anadolu'da ve Mezopotamya'da kadim bir hayat sürdürüldü. Dünya siyaseti bu halkların bazılarını iktidar, bazılarını ise ezilen insanlar yaptı. Biz tüm bu halklarla kardeş olduğumuzu söylüyoruz. Halkların arasında hiç bir sorun. Bugün Kürt ve Kürdistan halkı ezilen olduğu müddetçe özgürlük ve demokrasi Ortadoğu'ya gelmez, Filistin'e gelmez" dedi.

Ramallah Belediye Başkanı Janet Michael ise tüm Filistin ve Ramallah halkının selamlarını getirdiğini söyledi. Michael, "Allah demokrasi ve barışı tüm Ortadoğu'ya hakim kılsın. Halkımdan onlarca kişi İsrail zindanlarında özgürlüğünü bekliyor. Yıkıntılar arasında zor şartlarda yaşıyoruz. Zulüm Filistin'de devam ediyor. Biz bu kardeşliği bütün dünyaya duyuracağız. Duhok ve Çanakkale ile de kardeşlik protokolü yapmak istiyoruz. Dün olan olayları kınıyorum ve Nevruz bayramını kutluyorum" dedi.

Farklı bir coğrafyadan geldiğini ifade eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülger Gökhan, "Ben Anadolu insanıyım. Ben Anadolu coğrafyası insanıyım. Ben kendimi Anadolulu olarak hissediyorum. Bir yerin insanı olarak hissetmemiştim. Benim kökenim burada değil. Nerede olduğunun da çok önemi yok. 12 bin yıldan buraya gelen medeniyetlerin çocuğuyum. Öyle hissediyorum. Biz Abdullah Demirtaş ile Medeniyler toplantısında tanıştık. O da yüreğini koydu bizde de yüreğimizi koydum. Niçin içimnde bulunduğumuz kültürlerin yaşatılması, ortaya çıkarılması harap edilmemesi, eskiden olduğu gibi kiliselerin yağmalanmaması, tekkelerin yağmalanmaması Ermenilere , Kürtlere ya da Süryanilere ait kültürlerimizin yok edilmesini önlemek için yüreğimizi koyduk. Bunların acılarını Çanakkale'de de burada da yaşadık" dedi.  

Başkan Ülger Gökhan ardından nevkuz kutlamalarına değinerek, "Biz Çanakkale'de nevruzu kutluyoruz. Hem de meydanlarda kutlanıyor. Bende koruyorum. Ben fırsat veriyorum. Yok olsun istiyorlar, ama hayır. Laf ola beri gele, iki tane çırayı yakıp devlet erkanının üzerinden atlamasını komik buluyorum. Ben halkın yaktığı ateşin üzerinden atlamayı kendime sindiriyorum. Bu halkın kim olduğu önemli değil. Herhangi bir halk olabilir"dedi.

Konuşmaların ardından Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Ramallah Belediye Başkanı Janet Michael ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülger Gökhan ile kardeşlik protokolü imzaladı. Michael, daha sonra Başkan Demirbaş'a Ramallah Belediyesi'sini simgeleyen bir flama hediye etti.

BELEDİYELER ARASINDA KARDEŞLİK HALAYI

İmza töreninin ardından Sur Belediyesi Gençlik Korosu tarafından müzik dinletisi sunuldu. Sahneye çıkan grup ilk olarak Filistin direnişinin sembolu olarak bilinen 'Al İntifada' marşını söyledi. Daha sonra Kürtçe şarkılar eşliğinde Belediye Başkanları, Milletvekiller ve davetliler tarafından kardeşlik halayı çekildi. Ahmet Türk, Altan Tan ve Abdullah Demirbaş'ın halay çekerken neşeli tavırları renkli görüntüler oluşturdu.

FB,BB(GG/SSA)