Tatlarin Sulama Barajı’nda görülen balık ölümleri ile ilgili olarak, Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü personeli ile Nevşehir Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Erdoğan Çiçek, toplu balık ölümlerinin görüldüğü sulama barajında incelemelerde bulunarak su ve balık numuneleri toplandı. Göletteki balık ölümleri nedeninin ortaya konulması amacıyla Nevşehir Üniversitesi Biyoloji Bölümü Laboratuvarların'da yapılan analizler sonucunda gölet suyunda 'Alg patlaması' olduğu görüldü. Doç.Dr. Şahlan Öztürk tarafından yapılan mikrobiyolojik incelemeler sonucunda, özellikle Acıgöl İlçesi'nin atık sularının baraja döküldüğü bölgeden alınan su numunesinde çok miktarda bakteri ürediği de belirlendi.

Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, Tatlarin Sulama Barajı'nda sıcak havanın etkisiyle alg (su yosunu) patlaması görüldüğünü ve buna bağlı olarak gölette yaşayan sazan balıklarında ölüm meydana geldiğini belirtti. 'Alg patlamalarından' kaynaklanan balık ölümlerine, özellikle havaların sıcak olduğu dönemlere özellikle evsel atık suların döküldüğü su kaynaklarında, Türkiye ve dünyanın değişik ülkelerde sık rastlandığını vurgulayan Doç.Dr. Çiçek, "Türkiye'de Burdur Gölü, Bafa Gölü, İzmit Körfezi, Akgöl; dünyada ise Baltimore Limanı, İran Körfezi, Meredith Gölü, Brady Gölü gibi su kaynaklarında bu tip olaylar rapor edilmektedir" dedi.

Doç. Dr. Şahlan Öztürk ise, mikrobiyolojik incelemeler sonucunda su numunelerinde çok miktarda bakteri bulunmasının organik kirliliğe işaret ettiğini ve tüm bu bulguların kirliliğin kimyasal değil, organik kökenli biyolojik kaynaklı olduğunu akla getirdiğini belirtti. Doç.Dr. Öztürk, sulama barajında balık avlanmaması ve sersemlemiş olarak yakalanan balıklarında yenmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Organik maddelerin hızla çoğalmasından kaynaklanan ‘alg patlaması’nın gölete dökülen kanalizasyondan kaynaklandığını bildiren Doç.Dr. Çiçek, Acıgöl'de yapımı tamamlanan atıksu arıtma tesisinin faaliyete geçmesi ile sorunun ortadan kalkacağına inandığını söyledi.

ALG PATLAMASI NEDİR?

'Alg patlamas' özellikle su sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında görülüyor. Sudaki besin elementlerinin bol olduğu bölgelerde, 'Fitoplankton' adı verilen mikroskobik canlılar hızla çoğalması sonucu görülür.



AK(OE/İD)