Nilay Savaş, Antalya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, devlet aleyhine açtığı tazminat davasını kazandı. Nilay Savaş, haksız yere cezaevinde tutulduğu 76 ay boyunca ailesinin dağıldığını, eşinden ayrıldığını, bir kızı ve iki oğlunun sokakta kaldığını belirterek, Hazine aleyhine 114 bin lirası maddi, 650 bin lirası manevi olmak üzere toplam 764 bin liralık tazminat istemiyle dava açtı.

Mahkeme, önceki gün Nilay Savaş lehine sonuçlandı. Mahkeme, suçsuz olduğu halde haksız yere cezaevinde tutulduğu gerekçesiyle Hazine'nin Nilay Savaş'a, 100 bin lirası manevi, 30 bin 222 lirası da maddi olmak üzere 130 bin 222 lira tazminat ödemesine hükmetti. Hazine, Nilay Savaş'a 130 bin 222 lirayı, 2003 yılının Haziran ayından başlamak üzere yüzde 9,5 yıllık faizini de ödeyecek.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Nilay Savaş'ın dramı, Konya'daki evlerinde Zübeyde Erdal ile Baki Öksüz adlı iki sevgilinin Aralık 2002 tarihinde öldürülmesiyle başladı. Nilay Savaş, olaydan yaklaşık 6 ay sonra 2003'ün Haziran ayında Antalya'da annesi Hüsna Savaş ile birlikte gözaltına alındı. Konya'ya götürülen anne-kız tutuklanırken olaydan 8 ay sonra, Nilay Savaş'ın kardeşi Oktay Savaş tabancasıyla birlikte güvenlik güçlerine teslim olarak, cinayeti tek başına işlediğini itiraf etti. 3 yıl 8 ay süren yargılamanın ardından cinayetin azmettiricisi olduğu iddia edilen Nilay Savaş, annesi Hüsna Savaş ve kardeşi Oktay Savaş 30'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay'a yapılan itirazın ardından karar bozularak yargılamanın yeniden yapılması için dosya mahkemeye geri gönderildi. Yeniden görülen dava sonunda Nilay Savaş 10 Ekim 2009 tarihinde annesi ile birlikte suçsuz oldukları anlaşılarak beraat ettirildi ve cezaevinden tahliye edildi.

Evli ve 3 çocuklu bir aile olarak girdiği cezaevinden boşanmış olarak çıkan Nilay Savaş Antalya'ya döndü. Annesi Hüsna Savaş ise cezaevinden çıktıktan kısa süre sonra vefat etti.

Nilay Savaş, cezaevinde kaldığı süre içinde büyük oğlunun eğitimini sürdüremeyerek okulundan ayrıldığını, küçük oğlunun ilaç bağımlısı olduğunu, cezaevinde tutulduğu dönemde vereme yakalandığını, iki ay süreyle hücrede tutulduğunu, kendisiyle birlikte cezaevine konulan annesinin felç geçirdiğini ve tahliye edildikten kısa süre sonra da öldüğünü dile getirdi.


TT(SU/AAA)