Somali'deki sağlık personelini eğitmek ve bu ülkede kurulacak olan Türk hastanesinde çalıştırmak amacıyla ESAFED ve TİKA tarafından düzenlenen eğitim programı kapsamında, ilk grup Somalili sağlık personeli İzmir'e geldi. ESAFED Genel Sekreteri Melih Güvendik tarafından Adnan Menderes Havalimanı'nda karşılanan 5 doktor 4 hemşireden oluşan grup, üç ay boyunca İzmir'deki sağlık kuruluşlarında çeşitli konularda eğitim görecek.

İzmir'e gelen Somalili sağlık personelinin, Türkiye'deki sağlık eğitimi ve teknolojisi hakkında eğitileceğini söyleyen ESAFED Genel Sekreteri Melih Güvendik, "Bir yıllık proje süresince toplam 16 doktor ve 20 hemşire üçer aylık dönemlerde eğitim görecek. Üç ay boyunca İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Bornova Hastanesi'nde eğitim görecekler. Ardından da Somali'de kurulacak olan Türk hastanesinde görev alacaklar. Bu projenin bitiminden sonra 32 ebeye kadın doğum ve aile içi sağlık konularında eğitim verilecek" dedi.

Somalili doktorlardan cerrah Shafei Mohamed Shabdi ise Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu, verilecek eğitimin kendilerine yarar sağlayacağına inandığını dile getirerek, ülkesindeki hastalara bir an önce yararlı olmak istediğini söyledi.