Şişecam ile Petrol-İş Sendikası arasında Ocak ayında başlayan ve Soda Sanayi ile Kromsan'da çalışan 530 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi, tarafların ücret artışı ve ücret sistemiyle ilgili diğer hükümlerde uzlaşamaması üzerine çıkmaza girdi. Petrol-İş bunun üzerine her iki fabrikada da grev kararı alarak üretimi durdurdu. Her iki fabrikanın girişine de 'Bu işyerinde grev var' yazılı pankartlar asıldı.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Soda Sanayi önünde işçilere seslendi. 5 aydır süren görüşmelerinde sosyal haklarda uzlaşma sağlandığını ancak ücret zammı, gece vardiyası ücretleri ve işe ilk giriş ücreti üzerinde anlaşmazlık yaşandığını kaydeden Öztaşkın şunları söyledi:

"Burası bir kimya fabrikası. Eğer kimyasal maddeler doğru yöntemlerle üretilmezse, tedbir alınmazsa, burada çalışanlar hem kendi hayatlarını, hem başkalarının hayatlarını zehirlerler. İşe yeni giren arkadaşlarımız asgari ücretin biraz üzerinde ücretlerle çalışıyorlar. Eğer bu eğitimli, kalifiye, her türlü hastalık riskini göze alan arkadaşlarımıza bin 500 lira layık görülüyorsa, bizim de grev yapmaktan başka çaremiz yok."

Öztaşkın ilk yıl için 350 lira artış, ikinci yıl için enflasyon farkı ve 70 lira artış talep ettiklerini, işverenin ise 156 lira zam teklif ettiğini bu nedenle anlaşma sağlanamadığı için grev kararı aldıklarını kaydetti.

Öztaşkın'ın konuşması sırasında 'Yaşasın işçilerin birliği', 'İnsanca yaşamak istiyoruz', 'İşçilerin birliği sermayeyi yenecek' sloganları atan işçiler, daha sonra davul zurna eşliğinde halaylar çekerek grevi kutladı.



Mİ(OA/COŞ)