Bir süre önce İstanbul'da düzenlenen 'Sivas günleri' adlı etkinlikte BBP'li Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün yöresel yemekler arasında tanıttığı Sivas Kebabının kendilerine ait olan 'Sebzeli Tokat Kebabı' olduğunu ileri süren Tokatlılar, bu duruma tepki gösterdi.

BÜTÜN TÜRKİYE BİLİYOR 

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün Tokat kebabını Sivas Sebzeli Kebap olarak tanıtmasının Tokatlıları üzdüğünü belirterek, "Tokat kebabı biliniyor ki yüzyıllardan beri Tokat'ın eski olan tarihinde yöremizin bir ürünüdür. Tokatlılar olarak biliyoruz ki sayın Sivaslı hemşerilerimiz de yıllardan beri her hafta sonu eşiyle, ailesiyle dostlarıyla buraya Tokat Kebabı yemeye geliyorlar. Bugün görüyoruz ki maalesef Tokat kebabını sahiplenmeye çalışıyorlar. Bırakın bunu sadece Tokat'ın, Sivas'ın bilmesini bizim Tokat kebabını yüzyıldan belli bütün Türkiye coğrafyası çok iyi derecede tanımakta ve bilmektedir. Tabi Sivaslı Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz, devlet büyüklerimiz hatta ki Başbakanımız da Tokat kebabını Tokat'a geldiği tarihlerde bir marka olduğundan dolayı yemeyi uygun bulmuş ve lezzeti tatmıştır" dedi.

4 YIL ÖNCE MARKA BAŞVURUSU YAPTIK

4 yıl önce Tokat Kebabının patent ve marka tescili için başvuruda bulunduklarını söyleyen Arat, "Yapmış olduğu başvurular neticesinde eksik evrak sebebiyle bu patent tescili geri dönmüştür. Şu anda Gazi Osman Paşa Üniversitesi (GOPÜ) ile beraber yapmış olduğumuz ortak projede Tokat Kebabı için tekrar marka patentine başvurmuş durumdayız. Biz nasıl Sivas köftesine Tokat köftesi demiyorsak, hafta sonu biz de Sivas'a gidip orada köftemizi yiyorsak, onlardan da bizim yöresel yemeğimize saygılı olup Tokat kebabını Tokat Kebabı olarak kabul edip, bu manada yanlış yönlendirme, yanlış bilgilendirme çabasından vazgeçmelerini talep ediyoruz" diye konuştu.

TOKAT KEBABINDA FAZLADAN PATATES VAR

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise, bunun polemik konusu olmasını doğru bulmadığını belirterek şunları söyledi:

"Sivas ve Tokat ayrı bir coğrafya değil. Tokat ve Sivas 100 kilometre mesafede yakın komşu kentler. Benim kayınvalidem Tokatlıdır. Tokat'la kent olarak akrabalık ilişkilerimiz de var. Dolayısıyla biz hemşeriyiz zaten. Sivas Müslüman Türk kültürünün merkezidir. Yakın bölgemize bir çok kaza ve vilayet yer alıyor. Yakın ilçelerin bir çoğu zamanında Sivas'a bağlıydı. Dolayısıyla bu bölgelerin kültürleri birbirleri ile aynıdır. Bu kebabın adının Sivas veya Tokat olmasının polemik konusu yapılacak bir tarafı yoktur. Bizim sebzeli Sivas kebabı dediğimiz kebabı, ben çocukluğumdan beri bilirim. Babam ve dedem de bilirdi. Bizim kebaptan farklı olarak Tokat kebabında ilave bir patates var. Biz ona Tokat kebabı diyoruz. Bizimkine de Sivas kebabı. Dolayısıyla bu tür basit şeyleri polemik konusu yapmayı gerek yok. Onlar Tokat kebabı desin, biz Sivas kebabı diyelim."

USTALAR NE DEDİ

Kebabın hangi kente ait olduğu ile ilgili tartışmalar iki şehirde bu işin ustalığını yapanlar tarafından da değerlendirildi. Tokat'ta 40 yıldır lokantacılık yapan kebap ustası Mehmet Aktürk, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün açıklamalarını talihsizlik olarak değerlendirdi. Kebapta kullanılan ürünlerden sadece patatesin Sivas'ta yetiştiğini söyleyen Aktürk, "Tokat Kebabı kendine öz ürünleri ile yapılıyor. Bu ürünlerin hepsi Tokat'ımızda yetişir. Eylül ayında Tokat'ta domates büyürken Sivas'ta ise kar yağar. Biz yıllardan bu yana başta Sivas olmak üzere Türkiye'nin her noktasına domates, biber, patlıcan göndeririz. Sivas kebabı diye anlatan değerli Sivas Belediye Başkanı, Sivas'ta 5 dönüm domates tarlası göstersin Sivas'ın kebabı olduğuna kanaat getiririm. Patlıcanı Tokat'tan alın, biberi Tokat'tan alın, domatesi Tokat'tan alın Tokat'ta bulamazsanız gidip Mersin'den alın, ondan sonra buna Sivas Kebabı diyin. Bunun insafla, vicdan ölçülecek bir tarafı yoktur. Ben bu Belediye Başkanını yapmış olduğu gaftan dolayı Tokatlılardan özür dilemeye davet ediyorum" diye konuştu.

Sivas'ta kebap ustalığı yapan Cengiz Erdoğmuş ise bu ürünün Sivas'a ait olduğunu ve Tokat kebabından ayrı özellikler taşıdığını belirterek, "Bu kebabın asıl ana vatanı Sivas'tır. 1200'lü yıllarda yolu Sivas'tan geçen Şehzadeler ve Sadrazamların buradan Sivas kebabı yiyerek geçtikleri söylenir. Tokatlı ustalar bu kebabı bizden görerek yapmışlardır. Aralarındaki tek benzerlikte budur" dedi. Kentte 40 yıldır lokanta işletmeciliği yapan Bahattin Karasu ise, "Bu kebap Sivas'a mı Tokat'a mı ait, bunu çok iyi araştırmak gerekir. Örnek vermek gerekir ise bu sektörün için de ben 40 yıldır varım. Sivas kebabı 40 yıldır var. Bizden önceki ustalarımız tarihleri 1930 yıllarına dayanıyor. Onların anlatmasına göre bu kebap o günden bu yana Sivas'ta var. Buna kalkar bugün Tokat'mı Sivas'mı derseniz bugün her şey her yerde var. Ama nerede daha güzel yapılıyor ona bakmak gerekir. Biz Sivas'ta bu konuda iddialıyız. Ama bu kebap kimin derseniz bu kebap buna hiç kimse kesin bir cevap veremez. Bizim kebabımız Tokat'tan biraz daha farklı, çok seçkin ürünler kullanıyoruz. Sivas'taki kebabın Tokat'tan biraz daha önde olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Sivas Lokantacılar Odası Başkanı Nazım Yiğit, "Geçen yıl Sivas'ta bir lezzetler şenliği yapıldı. Bu etkinlikte ben bu olayı gündeme aldım. Sivas'ın sebze anlamında yetiştirdiği hiçbir şey yok. Domates, patlıcan, biber Tokat'ta yetişiyor. Ama biz Tokat Kebabından farklı yapıyoruz. Onlar patates filan koyuyorlar. Biz bu kebabı Tokatlılardan daha iyi yapıyoruz. Böyle olduğu için Sivas Kebabı olarak Türkiye genelinde gündemde. Ama bir gerçek var. Tokat Kebabından fazla bizim kebabımız tercih ediliyor. Kime ait olduğuna dair kesin bir bilgi yok. Ben şahsi fikrimi söyleyecek olursam bu kebabın Tokat yöresine ait olduğunu düşünüyorum." diye konuştu. İki kebap arasındaki tek ayırıcı özelliğin ise patates olduğu belirtildi. Tokat kebabında patates kullanılırken, Sivas kebabında ise patates kullanılmıyor.

SİVAS KEBABI TARİFİ

Yarım kilo kuzu veya koyun eti, kuyruk yağı, tuz, soğan, kırmızı biber, karabiber, yarım kilo patlıcan, yeşil biber, sarımsak ve domatesten yapılıyor. Et parçalanarak, bunlar pirzola büyüklüğünde ayrılıp, tuz, soğan ve baharattan oluşan bir karışıma yatırılır. Bu etler bir ucu baston gibi eğik uzunca şişlere dizilir, en üste bir miktar kuyruk yağı konulur, alaca soyulup dilimlenmiş patlıcan, yeşil biber ve domates de sırayla şişe dizilir. Bu şişler bir tandırı andıran 1,5 metre derinlikte ve genişliğinde olan tuğlalardan örülmüş toprakla sıvanmış ocakta pişirilir. Malzemeler ocağın iki yanında yanan ateş vasıtası ile, direkt ateşle temas etmeden pişirilin. Ocağın üzeri açık olup asmak için bir tel vardır. Şişler ateş üzerinde dik asılarak pişirilir. Daha sonra geniş tabak veya tepside lavaş ekmek üzerine pişirilen et, patlıcan biber ve domatesler konularak közlenmiş sarımsakla beraber servis edilir.

TOKAT KEBABI TARİFİ

Tokat kebabı, taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılıyor. Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlerin en başına bir parça kuyruk yağı takılır ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı da şişin ucuna takılır. Şiş üzerine bir et bir patlıcan ve sebze aralarına bir parça ince kesilmiş patates dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanır. Bir şişe de sarımsaklar müstakil olarak takılır. Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan sac tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır.