Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre ilk deprem saat 08.50'de meydana geldi. Merkez üssü İkizce Köyü olan 4.0 büyüklüğündeki deprem, yerin 7.2 kilometre derinliğinde kaydedildi. Bunu saat 08.52'de merkez üssü Silopi İlçesi'nin Pınarönü Köyü olan Richter ölçeğinde 5.5 büyüklüğündeki ikinci deprem izledi. Bu deprem yerin 5.4 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Depremler Şırnak'ın yanı sıra Siirt, Mardin, Hakkari'de de hissedildi. Depremlerde vatandaşlar büyük panik yaşarken, kendilerini evlerden dışarıya attı. Şırnak Devlet Hastanesi'ne tedaviye gelen vatandaşlar da panikle dışarıya koştu, bazı hastalar da dışarıya taşındı.

3 KİŞİNİN YARALANDIĞI SİLOPİ'DE EVLERİNİZE GİRMEYİN UYARISI

Silopi'de depremin ardından bir süre elektrik kesintisi oldu. Silopi Belediyesi, ses yayın cihazından sık sık anons yaparak vatandaşların evlerine girmemelerini istedi.

Silopi Kaymakamı Bünyamin Yıldız, depremde bulundukları binadan kaçmak için atlayan 3 kişinin yaralandığını ve Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığını söyledi. Silopi'de kriz merkezi kurduklarını söyleyen Yıldız, ilçe merkezinde bir sorun olmadığını belirterek, bazı köylerden ev ve ahırlarda hasarlar olduğunu dair bilgiler aldıklarını söyledi. Köylere ekipler göndererek, hemen hasar tespit çalışmalarını başladıklarını söyleyen Kaymakam Yıldız, önlem olarak Silopi Devlet Hastanesi bahçesine çadırlar kuracaklarını belirtti.

ŞIRNAK'TA CAMİ MİNARESİ HASAR GÖRDÜ

Depremlerde Şırnak kent merkezindeki Küllüye Camii'nin bir minaresinde hasar, diğerinde ise çatlaklar meydana geldi. Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri cami çevresinde güvenlik önlemleri aldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muhammed Şah Yiğit, kentte cami minarelerinde meydana gelen hasar dışında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirterek, "Şu anda kurduğumuz ekiplerle Şırnak'ta binalarda incelemelerimiz sürüyor. Yaşanan bir olumsuzluk yok" dedi.

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, cami minaresinin dışında merkezde bir hasarın meydana gelmediğini söyledi. Özkan, Silopi'de bir kaç vatandaşın panikle yüksekten atlamak suretiyle yaralandığını belirterek, gerekli tedavilerinin yapıldığını kaydetti.

5.5 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Silopi'ye bağlı Pınarönü Köyü'nde herhangi bir hasar meydana gelmedi. Depremle birlikte büyük panik yaşayan köylüler, kendilerini dışarıya attı. Köy Muhtarı Abdullah Akman, "Köyde can kaybı ve herhangi bir hasar yok. Deprem sırasında büyük panik yaşadık. Köylülyer kendilerin dışarıya attılar. Depremin ardından da kimse evlerine girmiyor, dışarıda bekliyoruz" dedi.

4,1 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI OLDU

Şırnak'ta 4,0 ve 5,5 büyüklüğündeki depremlerin ardından 9 artçı deprem meydana geldi. Şırnak ve Silopi ilçesi merkezli merkezlerde meydana gelen artçıların en büyüğü 4.1 ile saat 09.49'da merkez üssü Silopi Yeniköy'de meydana geldi. Bölgede en küçüğü 2,2 en büyüğü 4.1 olan olan 9 sarsıntı meydana geldi.

AFAD: HASARLI YAPILAR KULLANILMASIN

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bu sabah Şırnak'ın Silopi ilçesinde meydana gelen 5.5 ve 4.0 büyüklüğündeki depremlerle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"AFAD Başkanlığı'nın Ulusal Deprem Gözlem İstasyonları'ndan alınan verilerle Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne ait deprem gözlem istasyonlarından alınan verilerin karşılaştırılması sonucunda meydana gelen depremin büyüklüğü Ml=5.5 olarak hesaplanmıştır. Bu depremden iki dakika önce 4.0 büyüklüğünde aynı lokasyonda bir deprem daha meydana gelmiştir."

AFAD, bölgede artçı depremlerin sürdüğünü belirterek, "Deprem dış merkezine 40 km uzaklıktaki Şırnak-Merkezde en yüksek ivme değeri D-B yönünde 73 gal olarak ölçülmüştür. Kuzey-Güney sıkışma rejimi altında olan bölgede etkili olan tektonik yapılar, Güneydoğu Anadolu bindirmesi ve yine bindirme karakterli Cizre fayıdır. Yapılan odak mekanizması çözümü çok az doğrultu atım bileşeni olan ters faylanmaya işaret etmekte ve bölgenin genel tektonik yapısıyla uyumlu sonuç vermektedir. Bölgede son yüzyılda meydana gelen depremler, 1915 Şırnak Beytüssebap M=5.3 depremidir. Bölgedeki deprem aktivitesi AFAD Başkanlığı Deprem Dairesi tarafından 7/24 izlenmekte olup, deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması rica olunur."