SENDİKACI-YAZAR YAŞAR SEYMAN : ’ CHP’YE KADIN ELLERİ DEĞMELİ’





Karabalı- Süheyla Kaplan




Alevilerin Türkiye Cumhuriyetinin ışığı olduğunu ifade eden Seyman, Alevilerin olduğu toplumlarda barışın egemen olduğunu söyledi.


İstanbul’da yapılması düşünülen Üçüncü Boğaz Köprüsüne Yavuz Sultan Selim isminin verilmek istenmesini sert bir şekelde eleştiren Seyman, ‘’Alevilere eşit yurttaşlık hakkı verilmeli. Alevileri Başbakan değil, Alevilerin kendisi tanımalı, Aleviler kendileri hakkındaki karaları kendileri vermeli’ dedi.
,
Gezi olaylarına da değinen Seyman, protesto eden eylemcilerin laik, özgürlük ve demokratik bir hukuk devleti özlemi ile meydanlara çıktıklarına işaret etti.


Yenimahalle İlçe Belediye Başkanı Fethi Yaşar, ırk, dil, din üzerinden siyaset yapılamacayacağını ifade ederek, ‘’Aleviler cemevinde ibadet etmek istiyorlarsa, onlara bu hak verilmşti. Aleviler bugüne kadar Atatürk Cumhuriyetine sahip çıktılar. Tabii ki tarihte hatalarımız, eksiklerimiz oldu. Eğer bugüne kadar bu eksiklikler olduysa bu cumhuriyetin değil, siyasetçilerin hatasından kaynaklanmaktadır’ diye konuştu.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg eyalet milletvekili Ali Şimşek, Alevilerin Türkiye’de artık azınlık olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, kültürel çeşitliliğin bir zenginlik olduğunu kaydetti.

Hamburg’da bazı İslami kuruluş ve Alevi temsilcileri ile dinler arasında hukuki eşitliğin sağlanması hususunda devlet anlaşması imzalandığını hatırlatan Şimşek, Avrupalı parlamenterler olarak azınlık haklarının korunması gerektiğini istediklerini söyledi.


Karabalı Köyü muhtarı Ünal Ünlü ise, bu festivalin gerçekleşmesinde hiçbir devlet erkinden bir katkı almadıklarına dikkati çekerek, Sorgun ilçesine Karabalı köyü olarak büyük bir maddi destek sağladıklarını ancak bunun karşılığımı alamadıklarını ifade etti.


Etkinlikte ayrıca, Alevi dedesi Velieddin Ulusoy Alevilik hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Etkinlikte Ankara Karabalı Derneği Başkanı Durak Kaplan, Avrupa Karabalılar Derneği Başkanı Akın Arslan, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu eski Başkanı ve Fransa İlçeBelediye Meclis Üyesi Durak Arslan, CHP-Schleswig-Holstein eyalet Birliği Başkan yardımcısı Murat Arslan, Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç bir konuma gerçekleştirdi.


Etknlikte ses sanatçıları Dertli Divani ,Pelin Karakuş Çetin, Güngör Şakar, Güvener Yağmur ve Gülcihan Koç Türk Halk müziğinin sevilen eserlerini seslendirdiler.