Şemdinli İlçesi'ne 15 kilometre uzaklıktaki Tekeli Köyü'nün 20 haneli Balıklı Mezrası'nda oturanlar, dün gündüz ot biçmeye gittikleri arazilerinin hemen yanına, Tekeli İç Güvenlik Taburu'ndan yapılan eğitim amaçlı top atışlarında mermilerin düştüğünü ve bir çok köylünün şans eseri kurtulduğunu iddia etti.

Can güvenliklerinin olmadığını iddia eden yaklaşık 120 köylü, İran sınırına 30, Irak sınırına ise 15 kilometre uzaklıkta olan mezradan yola çıkarak ilçe merkezine doğru yürümeye başladı. Mezralarından yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki Üstünağaç bölgesinde dinlenen köylüleri BDP'li Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre ve BDP ilçe teşkilatı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Belediye Başkanı Töre, "Bunun adı fiilen köy boşaltmadır. 90'lı yıllarda açık açık köyleri terk ettiriyorlardı. Şimdi de bu yöntemle göçerttirmek istiyorlar. Sorunun çözümü için gerekli girişimlerde bulunacağız" diyerek köylüleri ikna edip geri gönderdi.

BOMBALAR YANIMIZA DÜŞTÜ

Olayın şokunu yaşayan köylülerden Mehmet Tekin, "Bombalar nerdeyse üzerimize düşüyordu. Bombaların düştüğü bölgede otlarımız yandı, arılarımız telef oldu. Top atışları yüzünden evlerimiz çatladı. Çocuklarımız top seslerinden uyuyamıyor. Askeri yetkililere sorunumuzu anlattık ama bizi dinlemediler. Derdimizi şimdi de kaymakama anlatmak istiyoruz" dedi.

KASTİ BİR DURUM YOK

Şemdinli Kaymakamı Mesut Gençtürk, gazetecilerin sorusu üzerine kasti bir durumun olmadığını belirterek, "Rutin tatbikat atışları. Askeri yetkililerle görüştük. Vatandaşların can güvenliği konusunda daha duyarlı olunmasını istedik" dedi.


AD-(OB/AAA)(FOTOĞRAF)