THY uçağıyla saat 10.45'te Ankara'dan Erzurum'a gelen Selvi Kılıçdaroğlu ile Milletvekili ve Melda Onur'u havalimanında CHP Erzurum İl Başkanı Şahin Cananoğlu karşıladı. Buradan karayolu ile Erzurum'a 55 kilometre uzaklıktaki Tortum İlçesi'ne giden Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, Hükümet Konağı önünde mahkemeden çıkan Leyla Yalçınkaya ve avukatları ile görüştü. Duruşmanın 3 Ekim'e ertelendiğini duyan Selvi Kılıçdaroğlu, tek dileğinin Leyla'nın biran evvel tamamen özgürlüğüne kavuşmak olduğunu ve zaman buldukça duruşmaları izleyeceğini belirtti. Leyla'ya destek için Erzurum'a geldiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu konu hakkında daha fazla konuşmak istemediğini kaydetti.

'NENE HATUN'UN TORUNLARI' 

İstanbul Milletvekili Melda Onur da, Leyla'nın bugünkü duruşmasına destek için Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte geldiklerini anımsattı. Leyla'nın jandarmaya hakaret eden hiçbir görüntüsünün bulunmadığını anlatan Onur şöyle konuştu:

"Bunlar siyasi davalar. Leyla elini bile kaldırmamış. HES meselesi artık bir insan hakları meselesi olmuştur. İddinamade somut bir şey yok. Türkiye'nin bir çok yerinde HES yapılıyor ve köylüler doğal olarak kendi yaşam ve insan haklarının ihlal edildiği için HES'lere karşı çıkıyor. Bu bir gözdağı mahkemesi. Yani diğer yerlerdekilere 'Bakın siz de eylem yaparsınız maddi ve manevi şekilde mağdur edilirsiniz' deniliyor. Bu direniş çok önemli. Bağbaşı halkı çok dirençli. Nene Hatun'un torunları olduğunu ispat ettiler."

AVUKAT YAĞMURDERELİ: DAVA UZUN SÜRER

Leyla Yalçınkaya'nın savunmasını üstlenen Avukat Eşber Yağmurdereli de, müvekkili hakkında biri Sulh Ceza, 4'ü Asliye Ceza'da olmak üzere 5 ayrı dava bulunduğunu belirterek sunları söyledi:

''Bugün üst üste duruşmalara girdik. Sanık sayısı da müşteki sayısı da çok. Bu dava uzun sürer. Çünkü müştekiler asker. Terhis olup gitmişler. Adresleri bulunamıyor. Yargılanan insanlar bu vadide yaşayan, suyu kullanan insanlar. Sayıları 10 bine yakın. Bu suyu kullanarak geçinebiliyor. Aynı zamanda bu proje sularını kesip tarım yapmalarını engelliyor. Hafriyat nedeniyle hayvanlarını otlattıkları mera kullanılamaz halde. Bu insanlar mağdur edilmiştir.''

Selvi Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler yaptırılacak üç HES'in bölgede yaptığı tahribatı görmek ve vatandaşlarla görüşmek üzere Tortum İlçesi'nin Bağbaşı beldesine gitti.



Tİ(KS/COŞ)