Samsun'da önceki gün saat 23.30'da başlayan ve dün sabaha kadar süren şiddetli yağmur, Mert Irmağı'nın taşmasıyla Canik İlçesi'nde faciaya neden oldu. Selde can veren 9 kişiden, ırmak kenarında dere yatağına yapılan TOKİ Konutları'nda kapıcı 43 yaşındaki Kenan Yazıcı Samsun'da, onunla birlikte koyun koyuna ölen çocukları Mücahit ve Bedirhan ise Ordu'nun Ünye İlçesi'ne bağlı Çaybaşı Beldesi'nde toprağa verildi.

Eşi Kenan'dan boşanan anne Selma Baş, babalarının yanında kapıcı dairesinde kalan oğulları Mücahit ve Bedirhan Yazıcı'nın cenazelerini kendi köyüne defnetme kararı aldı. Kendi yanında kalan 14 yaşındaki kızı Rabia Yazıcı ve yakınlarıyla birlikte oğullarının cenazelerini teslim alan Selma Baş, memleketi Çaybaşı Beldesi'ne götürdü.

Selma Baş'ın babası 70 yaşındaki Mehmet Baş’ın evinin önünde bekletilen cenazeler daha sonra Çaybaşı Merkez Camisi’ne götürüldü. Burada öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından da Tekke Mahallesi’nde aile mezarlığında toprağa verildi. Anne Selma Baş ve kızı Rabia Yazıcı tören sırasında gözyaşlarını tutamadı.

ÇOK GEÇ MÜDAHALE ETTİLER

Boşandığı eşi Kenan ile çocukları Mücahit ve Bedirhan Yazıcı'nın selde kapıcı dairesinden çıkamadıklarını öğrenince koşup TOKİ Konutları'na gelen ve sulan altındaki daireye girebilmek için çırpınıp görevlilere direnmesi yürek dağlayan Selma Baş, ölümlere ihmalin neden olduğunu söyledi.

TOKİ Konutları'nda kapıcılık yapan eşi Kenan'dan 2 yıl önce boşandığını, iki oğlunun babasında, kızının da kendisinde kaldığını söyleyen Selma Baş, "Mücahit ile Bedirhan bir hafta önce yanıma gelmişti" dedi. Selma Baş, DHA muhabirine olanları şöyle anlattı:

"Boşandıktan sonra ben Ünye’nin Çaybaşı Beldesi’nde oturan ailemin yanına döndüm. İki oğlum ve babaları bir haftalığına Trabzon’a gittiler. Kızım benim yanıma geldi. Burada yaşanan facia tamamen ihmalden kaynaklanmıştır. Dalgıçlar olsaydı, suyun altından girilip müdahale edilebilseydi, o camlar kırılsaydı kurtulurlardı. Hele küçük oğlum Bedirhan yüzde yüz kurtulurdu. Çünkü morgda bekledi, hala sıcaktı. Camide yıkanırken sıcaktı."

"BENİ BEKLEDİKLERİNİ DÜŞÜNEREK SUYA ATLADIM"

Çocuklarının kurtarılması için kurtarma ekiplerinin zamanında gelmediğini ve geç müdahale edildiği ileri süren Selma Baş, sulara dalıp içeri girmeye çalışmasını da şöyle anlattı:

"O anda onları oradan almak istedim. Alabilirim, gücüm yeter zannettim. Başka bir şey düşünemedim. Sadece beni beklediklerini düşündüm. Gidemedim. Yetişemedim. Gücüm yetmedi. En son bir hafta önce Trabzon’a gitmeden çocuklarımı gördüm. Döndükleri gün de aradım, ancak çocuklarımla konuşamadım."

"BABAANNELERİ MEZAR YAPTI"

Boşandığı eşi Kenan'ın, TOKİ konutlarında kapıcılık yaptığını belirten Baş, "Babaanneleri orayı çocuklarıma mezar yaptı. Aynı zamanda kendi oğluna da mezar yaptı. Başka dairesi varken onları o zemin katında oturttu" dedi.

TOKİ konutlarının dere yatağına yapılmasının hata olduğunu ileri süren Selma Baş, "Çok ihmal var. O dere yatağını kapatıp oraya TOKİ’leri yapmak çok büyük bir yanlış. Kapıcı dairelerini o şekilde yerin dibine sokmaları hataydı. En azından giriş kat olabilirdi. Kapıcı daireleri giriş kat olsaydı benim çocuklarım yaşıyor olacaktı. Hukuki her türle hakkımı arayacağım" dedi.

BABA AYRI DEFNEDİLDİ

Selde 2 oğluyla hayatını kaybeden kapıcı Kenan Yılmaz ise Samsun’un Canik İlçesi Yeşilova Mahallesi Camisinde kılınan öğle namazından sonra Kıranköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenaze törenine Yılmaz'ın babası Hüseyin Yılmaz, Ak Parti Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile vatandaşlar katıldı.

Bazı kadınlar cenaze törenine gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz'a tepki göstererek, konutların yanlış yere yapıldığı söyledi. Başkan Yılmaz da "Bunları konuşmanın yeri burası değil" diyerek tepki gösterenleri susturdu.



YK,ŞG(İS/AAA)