Türkçe olarak 4 yıllık eğitim süresi bulunan Hakkari Üniversitesi Bilgisayar ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü tercih eden 44 öğrenci, kendilerine Çukurova Üniversitesi'nde 1 yıl İngilizce hazırlık sınıfı okutulmasına tepki gösterdi. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alper Akınoğlu ise, "Hakkari Üniversitesi'nin bu bölümlerdeki resmi programı Türkçe olarak görünüyorsa, bizim bu öğrencilere Türkçe eğitim vermemiz gerekir. İtirazı inceleteceğim. Bir yanlışlık varsa düzeltilir" dedi.

Geçen yıl 29 Eylül'de yapılan 'Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme'de, Hakkari Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Bölümü ile Elektrik-Elektronik Bölümü'nü tercih eden toplam 44 öğrenci, Hakkari'de yeterli sayıda sınıf ve öğretim üyesi bulunmadığı için 2 üniversite arasında yapılan protokol uyarınca Çukurova Üniversitesi'nde eğitim görmeye başladı. Tercih kılavuzunda eğitim süresi 4 yıl olarak görülen ve Türkçe dilinde eğitim verilen bölümü seçen öğrenciler, Çukurova Üniversitesi'nde 1 yıl İngilizce yabancı dil hazırlık sınıfında okuyacakları kendilerine bildirilince şaşırdı. Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli ile Yükseköğretim Öğretim Kurulu Başkanlığı'na (YÖK) sorunlarına çözüm bulunması için başvuran öğrencilere, "Çukurova Üniversitesi'nin koşullarına uyacaksınız" yanıtı verildi. Girişimlerinden sonuç alamayan ve okula kayıt oldukları geçen ekim ayından bu yana, İngilizce yabancı dil hazırlık eğitimi alan öğrencilerden büyük çoğunluğu, yapılan sınavlarda başarısız oldu.

ÖĞRENCİLER ÇÖZÜM İSTEDİ

Hakkari Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Bölümü öğrencisi 26 yaşındaki İbrahim Kurtul Kurmuş, bölümü eğitim dili Türkçe olduğu için tercih ettiğini söyledi. ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunda bu durumun çok açık belirtildiğini anlatan Kurmuş, şöyle dedi:

"Hakkari Üniversitesi'nde yer ve öğretim görevlisi yok ise, bunun cezasını Çukurova Üniversitesi'ne gönderilen bizler mi çekmek zorundayız? Ben 4 yıl Türkçe olan bir bölümü tercih ettim. Buna rağmen bana 1 yıllık İngilizce hazırlık sınıfı okutulmasını anlayamıyorum."

Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencisi 22 yaşındaki İbrahim Tuncer de mağdur olduklarını, yaşadıkları soruna çözüm bulunmasını istedi.

"BİR YANLIŞLIK VARSA DÜZELTİLİR"

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Bilgisayar ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde 1 yıl yabancı dil hazırlık süreci olduğunu hatırlatarak, şöyle dedi:

"Hakkari Üniversitesi'nin programında ne olduğunu tam olarak bilemiyorum. Eğer Hakkari Üniversitesi'nin bu bölümlerdeki resmi programı Türkçe olarak görünüyorsa, bizim bu öğrencilere Türkçe eğitim vermemiz gerekir. Bu konuyu ayrıntılı olarak bilmiyorum. Öğrencilerin tercih ettikleri program Türkçe ise yasal olarak onları İngilizce hazırlık eğitimine tabi tutamayız. Önemli olan o öğrencilerin yasal haklarıdır. Bir yanlışlık varsa düzeltilir."



YB(OA/İD)