Ağrı Emniyet Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekip tarafından kimliği belirlenen ve her yerde aranan Barış Batur, 2001 yılının Mart ayında 18 yaşındayken terör örgütü PKK'nın Tendürek kampına katıldı. Kod adı 'Rohat Azat' olan Batur, 21 gün Tendürek'te eğitim gördükten sonra PKK'nın yurt dışı kampına gönderildi. Yurt dışı kamplarında askeri ve siyasi eğitim alan Batur, 11 Mayıs 2002 günü terör örgütünden kaçarak Kuzey Irak'taki peşmergeye, oradan da 19 Haziran günü Türk Silahlı Kuvvetleri aracılığı ile Habur Gümrük Kapısına teslim edildi. Kapatılan Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 'yasadışı silahlı örgüte üye olmak' suçundan yargılanan Batur, 17 Ekim 2002'de terör örgütü sair efradı olmak suçundan 12 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı. Erzurum Cezaevinde iki yıl kadar yatan Batur, etkin pişmanlık yasasından yararlanarak çıktı ama bu kez bir gasp suçuna karıştığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezası aldı. Bir süre önce  Doğubayazıt Adliyesi'nde alınan karar Yargıtay'a gönderilirken, cezayı çok bulan Batur'un bundan savcı Kılıç'ı sorumlu tutarak saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürüldü. İran'a ya da yeniden PKK terör örgütüne katıldığı öne sürülen Batur'un kullandığı 04 D 2427 plakalı otomobil de aranıyor. 
ANNESİ: OĞLUM AGRESİF AMA SAVCIYI ÖLDÜRMEZ
Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ı çarşıda alışveriş yaparken eşinin gözleri önünde tabanca ile öldürdüğü öne sürülen Barış Batur'un Ahmedi Hani Mahallesi'nde oturan annesi 53 yaşındaki Cevahir Batur, üç erkek ve 5 kızı olduğunu söyledi. Polisin eve baskın yapmasıyla bu olaydan haberdar olduklarını iddia eden Batur, şunları söyledi:

"Ailevi nedenlerden dolayı 7 aydır oğlumla görüşmüyorum. Eşi, 7 yaşındaki kızı ile 5 yaşındaki oğlu ile birlikte ayrı yaşıyor. Gelinimin söylediğine göre, Doğubeyazıt'taki mahkeme tarafından 10 yıl hapis cezası verildiği için İran'a kaçmayı planlıyormuş. Savcının vurulduğu gün de İran'da olduğunu söylediler. Oğlum agresiftir ama savcıyı öldürmez. Öldürecek kadar katı değildir. Savcıya herkes gibi ben de çok üzüldüm. Eğer oğlum öldürmüşse cezasını çeksin. Tabelacılık yaparak geçimini sağlıyordu."

ESKİ PATRONU: SEVECEN BİR İNSANDI
İstanbul Tahkale'de Barış Batur'un 6 ay kadar çalıştığı Dost Reklam'dan Ümit Eledağ, "İnternete eleman aranıyor diye ilan vermiştim. Başvurdu ve 1,5 yıl kadar önce montajcı olarak 6 ay çalıştı. İhtiyaç sahibi biri olarak gördüm. sonra yeterince işime yaramadığı için çıkardım. Balat'ta bekar evinde kalıyordu. Bundan 10- 15 gün önce tekrar geldi. Yanında iki arkadaşıyla birlikte yeniden iş istedi. Ama ihtiyacımız yoktu. Sevecen bir insandı" dedi.

HP(KS/COŞ)