Samsun Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Asar, yağışların Çarşamba gününe kadar aralıklarla devam edeceğini belirterek, "Çarşamba gününe kadar Samsun ve çevresinde sel tehlikesi var. Çarşamba gününden sonra normale dönecek. Atakum ilçesinde bugün metrekareye 116 kilogram yağmur düştü. Daha önce sel meydana gelen Canik İlçesinde ise 68 kilogramdı" diyerek vatandaşların sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olması için uyarıda bulundu.

DERELERİN SU SEVİYESİ YÜKSELDİ POLİS HALKI UYARDI

Samsun Valiliği'nden yapılan uyarıda da etkili yağışın devam edeceği belirtilerek, vatandaşların sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olması istendi. Bunun üzerine Atakum İlçesinde bulunan derelerde su seviyesinin yükselmesi üzerine polisler halkı uyardı. Dere yakınındaki evlerde oturan vatandaşlar uyarılarak bodrum katların boşaltılması ve üst katlara çıkılmasını istendi.

BAŞKA BURMA: RAYLI SİSTEM SULARIN ÖNÜNÜ KESTİ

Atakum İlçe Belediye Başkanı CHP' li Metin Burma ise, yaşanan sel felaketinde büyük maddi hasarın meydana geldiğini ancak can kaybının olmadığını söyledi. İlçede 20 dere olduğunu belirten Başkan Burma, “Çobanlı, Değirmendere ve Alanlı deresinde sıkıntı oldu. İlçenin altyapısı normal yağışları kaldıracak kapasitede. Böyle büyük yağışları kaldırmadı. Raylı sistem ile karayolu suların denize gitmesini engelliyor. Derelerin üzerindeki köprüler de alçak olunca böyle felakatler ortaya çıkıyor. Tek tesellimiz can kaybının olmaması. Herkes kendisini ilgilendiren konuları bir kez daha gözden geçirmeli diye düşünüyorum” dedi.

EVİNİ SU BASINCA AĞLADI

Samsun'da etkili olan sağanak yağmur yaklaşık 120 bin nüfuslu Atakum İlçesi'nde hayatı felç etti. Sokaklar göl haline geldi. Bodrum katta ve araçlarında mahsur kalanlar iş makinalarının yardımıyla kurtarıldı. Sel suları otomobilleri sürekledi. Kaldırım taşlarını söktü. Cumhuriyet mahallesi Kandilli Sokaktaki bir apartmanın bodrum katında yaşayan bir kişi, vatandaşlar tarafından son anda kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Yağmurun durması üzerine ev ve işyerlerinin içindeki sular tahliye edilmeye başlandı. Evi su altında kalan 5 çocuk babası 61 yaşındaki Ömer Yılmaz gözyaşlarını tutamadı. Bazı vatandaşlar ise eşyalarını kurtarmak için yoğun çaba harcadı.

BAKANLAR SAMSUN'DA

Bu arada Atakum'da yaşanan sel felakatenin üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Başbakanlığa ait Ata uçağı ile Samsun'a geldi. Her iki bakan sel bölgesinde incelemelerde bulunacak.



DHA(İS/AAA)