Samsun kent merkezindeki İlkadım, Canik, Atakum ve Tekkeköy ilçelerinde 293 mahalle ve köydeki erkek muhtara karşılık 6 kadın muhtar görev yapıyor. Kadın muhtarlar yaptıkları çalışmalar ve iş disiplinleriyle takdir topluyor. 3 çocuk annesi, 54 yaşındaki Hançerli Mahallesi Muhtarı Asuman Koç, 2 çocuk annesi, 52 yaşındaki Çiftlik Mahallesi Muhtarı Fatma Aksoy, 2 çocuk annesi, 39 yaşındaki Selahiye Mahallesi Muhtarı Derya Bozkurt ve 46 yaşındaki Hastane Mahallesi Muhtarı Kezban Öztürk, kadın muhtar olmanın hem avantajını hem de dezavantajlarını yaşadıklarını söyledi. 2009 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde bazı kişilerin 'Kadından muhtar mı olur?' diyerek kendilerine tepki gösterdiğini söyleyen Selahiye Mahallesi Muhtarı Derya Bozkurt, "Yaptığımız çalışmaların ardından, bayan olmamızın çalışmalara olan katkısını insanlar gördü. Biz yeri geldiğinde erkeklerden daha iyi iş yaptık. Muhtarlık yapmanın yapmanın hakkını fazlasıyla veriyoruz. Hem evimizin hizmetini yapıyoruz hem de mahallemize en iyi hizmeti getirmenin peşindeyiz" dedi.

'TABANCA TAŞIMA RUHSATI İÇİN ADAY OLANLAR VAR'

Birçok kişinin tabanca taşıma ruhsatı konusunda muhtara verilen haklar için aday olduğunu söyleyen Bozkurt "Çünkü muhtar hem tabanca alıyor hem de taşıma ruhsatının bedeli olan 2 bin 700 TL’yi ödemiyor. Ayrıca 5 yıl muhtarlık yapanlar ömür boyu tabanca taşıma ruhsatı alabiliyor. Sırf bundan yaralanmak için özellikle köylerde muhtarlığa aday olan erkeklerin olduğunu biliyoruz. Ama biz 4 kadın muhtarın hiçbirimizin tabancası yok. Ruhsat almak için başvurmadık bile. Bizim amacımız tabanca ruhsatı almak değil, hizmet etmek" diye konuştu.

KADIN MUHTARLARIN SAYISI DAHA DA ARTMALI

Çiftlik Mahallesi Muhtarı Fatma Aksoy ise ev hanımı iken yakınlarının teşvik etmesi üzerine muhtarlığa aday olduğunu söyledi. Aksoy, "Biz yaptığımız çalışmalar ile insanların kadın muhtarların daha başarılı olduklarını gördüklerini düşünüyoruz. Olumlu tepkiler alıyoruz. Mahallemizdeki bozuk yolları yaptırdık. Ailelerle diyalogu artırıp, muhtaç sahibi insanları tespit edip, gerekli desteği sağladık. Yerel belediyenin mahallemize olan desteğini artırdık. Kamu kurum ve kuruluşları ile olan bağlantımızı güçlendirip mahallemiz için alınabilecek her türlü desteği sağladık. Artık kadın muhtar sayısının da daha da artması gerekir. Erkeklerin yaptığı hizmetleri biz de fazlasıyla yaptık" dedi.

Hançerli Mahallesi Muhtarı Asuman Koç ise kadın muhtar olarak özveri ile görevini yerine getirdiğini söyledi. Hastane Mahallesi Muhtarı Kezban Öztürk de kadın muhtarların görev konusunda daha sorumluluk sahibi olduğunu belirtti.

HALK DA MEMNUN

Mahalle sakinleri de kadın muhtarlardan memnun olduklarını söyledi. Önceleri kadın muhtarları yadırgadıklarını dile getiren Hançerli Mahallesi sakinlerinden İsmail Açıkgöz, "Ancak gördük ki erkeklerden daha iyi çıkardılar. Onlarla eşlerimiz de yakın ilişki kurdu. Sorunları daha rahat çözüme kavuşturup, muhtaç kişilere daha iyi yardım götürdüler" dedi. Ali Sağlam da, kadın muhtar olmasının kendileri için avantaj olduğunu, sorunları daha iyi çözdüklerini, muhtarlığın verdiği görevleri en iyi şekilde yaptıklarını söyledi.



YK(İS/CK)